AlgemeenOpinie

Assertiviteit loont in Frankrijk

De Franse boeren zijn weer eens boos. De aflopen weken hebben ze met trekkers en vrachtwagens snelwegen geblokkeerd, varkens losgelaten in supermarkten en fel actiegevoerd tegen de lage prijzen en de in hun ogen oneerlijke concurrentie.

En het werkt! Franse melkveehouders krijgen voortaan 4 cent per liter meer voor hun melk. Dat is de uitkomst van een door landbouwminister Stéphane Le Foll georganiseerd overleg tussen boeren, de zuivelindustrie en de distributieketens. Voor 1.000 liter melk zullen boeren minstens €340 krijgen, meldt persbureau AFP.

Prijsstijging nodig

De consument zal de prijsstijging voelen; die betaalt een paar cent meer per liter melk, zei Le Foll. De maatregel was volgens de boerenbond FDSEA nodig na de verlaging van de melkprijzen in de afgelopen tijd.

Betogers informeren consument

De betogers hebben het handig aangepakt. Ze deelden stenciltjes uit met informatie over het verschil tussen de prijs die consumenten in winkels betalen en de prijs die boeren krijgen voor hun producten. Zo krijgen melkveehouders nog maar 30 cent voor een liter melk, terwijl de consument in de winkel minstens een euro betaalt. En rundvlees? €3,60 per kilo en €13,22 in de winkel. En bij varkensvlees is het nog extremer: de boer krijgt € ,40 als hij zijn beesten naar het abattoir brengt, de consument betaalt €7,30. ‘Wie is het minst duur? Zoek de fout’, staat er boven de prijslijst. Een ijzersterk argument vind ik. Het is toch raar dat de boer er zo bekaaid van afkomt. Vooral de tussenpersonen – slachthuizen, commerciële melkcentrales en supermarktketens – pikken een onevenredig deel in.

Boeren vinden gehoor

De boeren vinden in Frankrijk gehoor bij de politiek. De Franse regering heeft al eerder een steunpakket van €600 miljoen aangekondigd. En nu worden de melkveehouders ook gesteund met een hogere melkprijs. Of het allemaal juridisch door de beugel kan, betwijfel ik. Het lijkt toch wel heel veel op kartelvorming en staatssteun.

Het protest heeft zin gehad. Assertiviteit loont in Frankrijk. Ondertussen wordt er door de vleesveehouders verder actie gevoerd. Hopelijk kunnen zij ook nog wat uit het vuur slepen. Mijn steun hebben ze.

Beheer
WP Admin