AlgemeenOpinie

Fosfaatplafond ter discussie stellen

Er komen fosfaatrechten voor de melkveehouderij, als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt. Maar zo ver is het nog lang niet.

Lastige punten wachten nog op uitwerking; denk aan de afroming van rechten, de knelgevallenregeling en de precieze betekenis van peildatum 2 juli 2015 versus 2014.

Nut van het fosfaatplafond

De Tweede Kamer wordt nog een hele hobbel. Het CDA pleit nu voor een discussie met Brussel over het nut van het fosfaatplafond zélf. Coalitiepartner VVD opperde zoiets eerder dit voorjaar ook al en SGP ondersteunt het. Het is een beetje de Griekse methode: leg je niet zomaar neer bij ‘voldongen feiten’ in Europees verband, zeker niet als die tot je eigen nadeel strekken.

Fosfaatplafond papieren probleem

Je zou dit kunnen betitelen als ontwijkgedrag of struisvogelpolitiek. Maar dat is te makkelijk. Op de keper beschouwd is het fosfaatplafond inderdaad een papieren probleem. Een extra zekerheid die Brussel heeft afgedwongen in de onderhandelingen over de Nitraatrichtlijn. Het is ook een nogal ‘domme’ afspraak, want hij grijpt aan op de productie van de mest, en houdt geen rekening met wat je ermee doet.

Angst om derogatie te verliezen

Als het nieuwe mestbeleid zijn werk doet, ís er geen mestprobleem meer. Aanvullend hebben we nog de AMvB die de binding van melkvee aan grond reguleert. Waar dient het fosfaatplafond dan nog voor? Die discussie mag gevoerd worden. Het is wel heel vervelend dat dat nu pas gaat gebeuren. Hoe dat komt? Door de bijna verlammende angst de derogatie te verliezen.

Beheer
WP Admin