Commentaar

4414 x bekeken laatste update:7 aug 2015

Acht compacte trekkers op de testbank

Acht trekkers van 59 kW (80 pk) strijden om de beste waardering voor verbruik en hydrauliek. Kies uw trekker met behulp van de Boerderij-multitrekkertest.

Bijna dertig jaar terug voerde Boerderij als een van de eerste landbouwredacties ter wereld een onafhankelijke trekkertest uit. In 1986 was de Fendt 308 LSA het eerste model waarvan onverbloemd kritiekpunten werden genoemd. Sindsdien beschrijft Boerderij in klare taal de veranderende trekkertechniek en meet het vermogensopgaves van de fabrikanten nauwkeurig na.
In 1995 startte Boerderij met de jaarlijkse multitrekkertest. Zo is het mogelijk een nog beter inzicht te geven in hoe de ene trekker in een bepaalde categorie zich verhoudt tot de andere.

Trekkers getest van 59 kW (80 pk)

In Boerderij nr. 42 (14 juli 2015) staat weer een omvangrijke multitrekkertest: 24 pagina’s met trekkers van 59 kW (80 pk). Pakweg 25 jaar geleden waren deze boerentrekkers, zoals Fendt 306LSA, Ford 5610, IH 856 XL en John Deere 1640, nog hoofdtrekkers op menig vee- en akkerbouwbedrijf. Veel van deze iconen verrichten nog hand- en spandiensten. Maar de oudjes raken versleten, vervanging komt in zicht.

Van eenvoudig en goedkoop tot luxe en duur
Ondanks de toenemende uitwisseling van componenten en overnames in de trekkerindustrie, is in het segment van compacte boerentrekker nog veel keus. De 
geteste trekkers van acht fabrikanten variëren van eenvoudig en goedkoop tot luxe en duur. Je kunt redeneren dat een Zetor met een Fendt vergelijken is als appels met peren vergelijken. Boerderij vindt van niet; vergelijken kan wel degelijk.

Wat krijgt de boer voor zijn geld?
Qua formaat, gewicht en vermogen zijn de trekkers elkaars gelijke. De test brengt echter perfect aan het licht wat de boer krijgt voor zijn geld. Zo biedt de Fendt van bijna €100.000 veel meer rijcomfort dan de Zetor Major, die drie keer minder kost. Ook levert de eerste veel meer olie en tilt de hef beduidend meer. Maar Fendt klopt Zetor niet op alle punten. De laaggeprijsde Tsjechische budgettrekker gaat veel spaarzamer met diesel om dan de dure Duitser.

Check de 24 pagina's tellende Boerderij-multitrekkertest
Belangrijke vraag is waarvoor u als gebruiker de trekker wilt inzetten. Om de juiste keus te kunnen maken, is de onafhankelijke Boerderij-multitrekkertest in Boerderij nr. 42 (14 juli 2015) een waardevolle gids.

Of registreer je om te kunnen reageren.