AlgemeenOpinie

Wereld te winnen met preciezer werken

De toediening van dierlijke mest kan veel preciezer dan nu gebeurt. Afgelopen week werd in het Zeeuwse Biervliet een mestuitrijtechniek gedemonstreerd die het mogelijk maakt om exact de gewenste hoeveelheden nutriënten toe te dienen aan een gewas.

Zelfs mest die niet homogeen van samenstelling is, zou precies te doseren zijn dankzij een speciale meettechniek, de nabij-infrarood spectroscopie (Nirs).

De voordelen zijn enorm. In de eerste plaats krijgt het gewas beter wat het nodig heeft. Maar dat is niet het enige. Deze vinding vergroot ook de aantrekkelijkheid van dierlijke mest voor akkerbouwers. Een nadeel ten opzichte van kunstmest was immers dat je minder goed zicht hebt op wat je toedient. Deze betere concurrentiepositie van dierlijke mest is gunstig voor de veehouderij, er is namelijk in de akkerbouw nog steeds latente afzetruimte voor mest.

Er is nog een mogelijk voordeel: als nieuwe techniek het mogelijk maakt om voortdurend en exact de gehaltes van mest te meten en te registreren, dan wordt straks een heel stelsel van bemonstering en administratie wellicht overbodig. Controle-instanties van de overheid vinden dit vast erg interessant. Big data op in de mest, het heeft ook zijn risico’s; wie krijgen die gegevens allemaal in handen? Ook het feit dat deze technologie vooral in handen zal zijn van loonwerkers en mestdistributeurs heeft zijn nadelen. Maar voorlopig lijken de voordelen het zwaarst te zijn.

Beheer
WP Admin