AlgemeenOpinie

We schreeuwen om dierrechten

“Onmachtig, dat zijn we”, stelt Hanna vast. “Het fosfaatplafond is bereikt en als boeren doen we weinig tot niets. Dat leidt regelrecht tot dierrechten. Weer een stelsel van quotering.”

Niks tegen in te brengen. We melken tegen de klippen op, zien de grens van het fosfaat komen, maar wachten af. De ene sector verwijt de ander dat hij de boosdoener is. Mestverwerking komt niet van de grond en het voerspoor levert veel te weinig op. We kijken naar elkaar en verwachten dat een ander ons probleem wel oplost. Dat zal ook zeker gebeuren. Dan neemt de politiek de leiding en die komt met dierrechten.

“Die politiek is het ook niet eens”, zegt Hanna. “De VVD wil nog een robbertje vechten in Brussel om het plafond te verhogen. De PvdA vindt dat de sector zelf moet zorgen de zaakjes op orde te krijgen. Als dat niet lukt, moet de politiek ingrijpen, zegt Sjoera Dikkers van die partij. Ik denk dat ze staat te trappelen om de dierrechten inderdaad in te voeren. Ondernemerschap is niet het sterkste punt van de PvdA en wat is dan mooier om een beperkende maatregel in te voeren? Staatssecretaris Dijksma staat al in de startblokken, zo blijkt uit haar laatste brief.”

Pijnlijk is dat wij als sector kennelijk te zwak zijn om zelf afdoende oplossingen te bedenken. De LTO en de NZO zijn tandenloze bijters in dit probleem. Ze hebben krachteloze voorstellen gedaan om de fosfaatproductie te beperken. Ze hebben geen sancties en tonen weinig creativiteit om een beweging op gang te brengen die de sector verenigt en als één man doet staan. “Of één vrouw”, corrigeert Hanna, maar dat is hetzelfde.

“Ondertussen staan de vakbonden aan de zijlijn. Ze zeggen alleen wat niet goed is, maar komen niet met een oplossing. Sieta van Keimpema sneert in een blog dat de voorstanders van de afschaffing van de quotering nu ook maar een oplossing moeten bedenken voor het fosfaat. Ze wil dierrechten om zo de productiebeperking weer binnen te halen”, zegt Hanna giftig.

Onze verdeeldheid en slappe bestuurders maken dat we schreeuwen om dierrechten.

Beheer
WP Admin