2043 x bekeken 3 reacties

SNL belastingvrij?

Pieter Segers
Zijn SNL-subsidies (Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer) belastingvrij of niet? Dat is de vraag.

Nu al bijna twee jaar. Tot 1 januari 2014 waren deze subsidies vrijgesteld. Of ze vanaf die datum nog belastingvrij zijn, is afhankelijk van de Europese Commissie (EC). Want Nederland heeft zelf nog maar weinig te vertellen. Het overgrote deel van onze wetgeving wordt in Europa gemaakt en wij mogen er vervolgens alleen maar een 'eigen sausje' overheen gooien. Dit geldt ook in steeds belangrijker mate voor de belastingwetten. Een pijnlijk voorbeeld hiervan speelt bij de SNL-subsidies.

Wij willen als Nederland de subsidies vrijstellen van belastingheffing maar mogen dat pas doen als de Europese Commissie hiervoor toestemming heeft gegeven. En daar is het wachten nu op. Dat wachten duurt lang, erg lang. De antwoorden van de EC worden op zijn vroegst eind 2015 verwacht. Gelukkig is de aanvraag dit keer wel op tijd ingediend, op 16 december 2013. Een vrijstelling wordt namelijk nooit met terugwerkende kracht toegekend. De deadline voor de aanvraag voor vrijstelling van deze subsidies was 1 januari 2014. In het recente verleden is het wel eens voorgekomen dat de aanvraag voor een vrijstelling te laat werd ingediend. Het lijkt er dus op dat EZ zijn zaakjes wat dat betreft tegenwoordig beter voor elkaar heeft.

Het antwoord uit 'Brussel' laat alleen lang op zich wachten. Te lang voor de praktijk. Er moeten namelijk belastingaangiften over het jaar 2014 worden ingediend. En in deze aangiften moet je al dan niet een beroep op de vrijstelling doen. Gelukkig is Sharon Dijksma, de 'landbouwstaatssecretaris van EZ' van mening dat je bij de aangifte over het jaar 2014 een beroep kunt doen op de vrijstelling. Geeft de Commissie straks de goedkeuring dan is er niets aan de hand en is de aangifte goed ingevuld. Maar als de Commissie geen goedkeuring geeft, dan moet de Belastingdienst het achteraf weer rechttrekken. Het ten onrechte genoten voordeel, inclusief wettelijke rente, moet dan teruggenomen worden. De verwachting is overigens dat de goedkeuring wel wordt verleend. Laten we daar op hopen. Maar zeker is het niet. SNL belastingvrij? Dat is nog steeds de vraag.

Laatste reacties

  • henk26

    Typisch voorbeeld van het verval van de natiestaat, zoals Thierry Baudet al meermals heeft betoogd. De TK heeft steeds minder te zeggen en de wet en regelgeving worden vanuit brussel aan ons opgelegd, zonder dat wij als burgers ons democratisch stemrecht hierover hebben kunnen laten gelden.

  • agratax2

    Door deze subsidie onder het belasting regiem te laten vallen, wordt de positieve discriminatie voor de Natuurclubs weggepoetst. Hier zullen de regenten zich hevig tegen gaan verzetten. Als boer heb ik nog nooit enige subsidie gevangen die buiten de belasting viel. Waarom de natuurlobby dan wel?

  • koestal

    Voorbeeld van de bizarre wet en regelgeving,het is net een loterij,hier doe ik niet aan mee,laat de natuurbobo,s dit maar proberen ,hun salaris wordt hier ook mee betaalt !

Of registreer je om te kunnen reageren.