Commentaar

2243 x bekeken 4 reacties

Politieke deal jacht niet einde discussie

Jagers halen opgelucht adem. Een bureaucratische invuloefening van het wildbestand wordt uit de Natuurwet geschrapt, ten faveure van invloed van natuur- en dierenwelzijnsorganisaties in faunabeheereenheden (FBE's).

Regeringspartijen VVD en PvdA bereikten hierover een akkoord. Een einde aan de discussie over jacht betekent het geenszins.

Jacht maakt onderdeel uit van de grotere Natuurwet waar de Kamer al jaren op studeert. Staatssecretaris Sharon Dijksma eiste aanvankelijk van jagers een afschotplan voor konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. De FBE's zouden eerst het aantal dieren moeten tellen, de overlast duiden en vervolgens aangeven hoeveel dieren ze wilden afschieten. Zij gaat daarin veel verder dan voorganger en initiatiefnemer Henk Bleker die de jacht op deze soorten juist wilde vrijgeven. Maar ook weer niet ver genoeg voor de Partij voor de Dieren, die een verbod bepleit, en een initiatiefvoorstel indiende. De PvdA had in het verkiezingsprogramma ook een dergelijke passage over plezierjacht opgenomen. Voor de VVD is dit onacceptabel.

Een politieke deal dus tussen de regeringspartijen. PvdA is overstag op voorwaarde van de invloed van de maatschappelijke organisaties. Natuurbeheerders redeneren vanuit de soort; dierbeschermers vanuit het individuele dier. Het worden oeverloze discussies in de faunabeheereenheden. Het is maar de vraag of jagers dit willen.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Het worden geen oeverloze discussies, het is al jaren niet anders.
  Maar ik wacht de uitwerking van de voorstellen eerst rustig af.

 • koestal

  En de natuurorganisaties maar klagen dat er zo weinig weidevogels zijn ,en ondertussen  de predatoren maar beschermen,vossen en roofvogels kunnen lekker hun gang gaan door het tegenstrijdige beleid van de overheid. Het is dweilen met de kraan aan.Aan de jagers allemaal bureaucratische regels opleggen ,en dan maar denken dat dit de natuur helpt. Het is voor de overheid en voor de natuur een doodlopende weg.

 • PetervanKempen


  Wat tijdens deze kwestie in het geniep is gebeurt ontsnapt aan de aandacht: De Natuurbeheerders en provincies hebben via een amendement sartikel een uitzondering voor zich bedongen op de nieuwe plicht in de AWN dat zij niet aan de aan boeren en jagers opgelegde registratie en verantwoording van fauna bestanden hoeven mee te doen. Handig he. Kunnen ze gewoon doorgaan ganzen , vossen en ander ontuig onbeperkt te fokken op hun terreinen ten nadele van omringende boeren. En dan de boeren en jagers de maat nemen met een extra bondgenoot vanuit de welzijnsorganisaties in de FBE . Het begint op een phyrrus overwinning te lijken. Nee we zijn er nog lang niet.... rechters zullen het druk krijgen in nederland met beroep op de eu verdragen die hier routinematig aan de laars gelapt worden van de TBO's en de regionale anti jacht overheden.

  Jenever can tell...

 • koestal

  De rechters zullen de natuurorganisaties gelijk geven ,maar de natuur inlusief de weidevogels zijn het slachtoffer,vreten en opgevreten worden !

Of registreer je om te kunnen reageren.