AlgemeenOpinie

Politieke deal jacht niet einde discussie

Jagers halen opgelucht adem. Een bureaucratische invuloefening van het wildbestand wordt uit de Natuurwet geschrapt, ten faveure van invloed van natuur- en dierenwelzijnsorganisaties in faunabeheereenheden (FBE’s).

Regeringspartijen VVD en PvdA bereikten hierover een akkoord. Een einde aan de discussie over jacht betekent het geenszins.

Jacht maakt onderdeel uit van de grotere Natuurwet waar de Kamer al jaren op studeert. Staatssecretaris Sharon Dijksma eiste aanvankelijk van jagers een afschotplan voor konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten. De FBE’s zouden eerst het aantal dieren moeten tellen, de overlast duiden en vervolgens aangeven hoeveel dieren ze wilden afschieten. Zij gaat daarin veel verder dan voorganger en initiatiefnemer Henk Bleker die de jacht op deze soorten juist wilde vrijgeven. Maar ook weer niet ver genoeg voor de Partij voor de Dieren, die een verbod bepleit, en een initiatiefvoorstel indiende. De PvdA had in het verkiezingsprogramma ook een dergelijke passage over plezierjacht opgenomen. Voor de VVD is dit onacceptabel.

Een politieke deal dus tussen de regeringspartijen. PvdA is overstag op voorwaarde van de invloed van de maatschappelijke organisaties. Natuurbeheerders redeneren vanuit de soort; dierbeschermers vanuit het individuele dier. Het worden oeverloze discussies in de faunabeheereenheden. Het is maar de vraag of jagers dit willen.

Beheer
WP Admin