AlgemeenOpinie

Nuttig onderzoek ammoniak

Het Mesdagfonds-onderzoek naar ammoniakuitstoot en -neerslag levert buitengewoon interessante resultaten op.

Op drie punten wordt onderzocht of de uitgangspunten van het ammoniakbeleid wel precies kloppen. Het ziet er naar uit dat hier ruimte is.

Allereerst wijzen nieuwe metingen op een iets lagere neerslag (depositie) van ammoniak op natuurgebieden.

Tweede punt is de uitstoot: die is mogelijk soms 20 procent te hoog geschat. Dit bevestigt de twijfel die al breder bestaat over de uitstootcijfers en de berekening daarvan.

De derde conclusie is een bevestiging van wat we al wisten: het maakt nogal wat uit bij welk weer je mest uitrijdt. Nat, donker en koud weer is veel gunstiger dan droog weer.

Veel boeren, vooral de fervente aanhangers van bovengronds uitrijden, zullen hierin een bevestiging zien van hun gelijk. Dat is het niet zonder meer. Wel op punten, niet over de hele linie. De schadelijkheid van ammoniak wordt niet betwijfeld, het effect van mestinjectie ook niet. Wel is het een nuancering, of beter: een precisering van de kennis op dit terrein.

Erg nuttig onderzoek, dus. De grootste winst kon wel eens zijn dat nu wellicht zonder extra maatregelen Nederland toch onder het plafond kan blijven voor de ammoniakuitstoot. Immers, een paar procent vermindering is genoeg. Dat zou de sector handenvol geld schelen, waarmee de kosten van het onderzoek meer dan terugverdiend zouden zijn. Meer van zulk onderzoek graag!

Beheer
WP Admin