AlgemeenOpinie

Het fosfaatplafond

Je kon het zien aankomen: door het vervallen van het melkquotum is de melkveehouderij de afgelopen jaren flink gegroeid. Kennelijk kan de markt dat aan. Bevrijd van de knellende banden van de productiebeperking doemt er direct een ander probleem op: er komt te veel fosfaat. Dat kan het milieu niet aan, althans wij hebben in Brussel afgesproken dat de totale fosfaatproductie in Nederland niet boven het niveau van 2002 zou uitkomen, om derogatie in de wacht te kunnen slepen.

Tja, en dan moet er weer worden ingegrepen. Er kunnen fosfaatrechten komen, of dierrechten. De staatssecretaris legt het probleem eerst bij de sector. Die moet wat doen. Maar ja, wat dan en hoe dan? Over vermindering van fosfaat in het voer wordt al zo lang ik mij kan herinneren gepraat. Dat levert nooit veel op. Een vrijwillige koeienstop of zelfs reductie van de veestapel? Hoe ga je dat als sector invoeren? Nee, de wetgever zal in actie moeten komen.

En zo tuimelt alles weer over de melkveehouderij heen: duurzaamheidseisen in de provincie, grondgebondenheid in de gemeenten en in rijksregelgeving, weidegang bij de coöperatie, verplichte mestverwerking. En dat alles eigenlijk alleen maar om de intensivering van de melkveehouderij tegen te houden en te voorkomen dat er te veel dieren zijn die mest produceren. Nederland is vol, zou je kunnen zeggen. Die problemen waren er allemaal niet toen het melkquotum er nog was.

Maar ik vraag mij toch af: wat is er zo erg aan intensivering, waarom is grondgebondenheid nou nodig en wie heeft er belang bij de koe in de wei? En als de mest netjes wordt verwerkt, is dat toch ook geen probleem? Als de dieren fatsoenlijk worden behandeld, het milieu geen schade oploopt en de megastallen een beetje netjes worden ingepast, mogen er van mij wel tien miljoen koeien komen. Als we dat allemaal niet willen dan zit er niets anders op dan dierrechten in te voeren voor rundvee. Als je dat een beetje slim doet, hoeft dat ook helemaal niet zo erg te zijn. Je zou veel vliegen in een klap kunnen slaan, ook die van de duurzaamheid en de weidegang, allemaal in een enkele regeling. Het hoeft ook niet veel te kosten.

En dan moeten we het ook maar niet meer hebben over de afschaffing van de varkens- en de pluimveerechten, hoewel ook die heel anders ingericht zouden kunnen worden.

Beheer
WP Admin