Commentaar

2130 x bekeken 1 reactie

Gemengde reacties op hightech veehouderij

De samenleving reageert schizofreen op moderne technologie in de veehouderij. Wat moet je daar als boer mee?

In een peiling van TNS Nipo krijgt de Nederlandse boer een 7,6. Een zeer ruime voldoende. Het is een welkome opsteker.

Er is een ongekende strijd gaande over het imago van landbouw en boeren. Daarbij draait alles om framing, het neerzetten van een sterk beeld dat blijft hangen. Of het nu gaat om de boer als drager van de Nederlandse economie of om de plofkip en de kiloknaller, ieder probeert zijn beeld erin te beitelen bij het publiek.

Tv-programma plaatst veehouderij in negatief daglicht met wergwerpkoe
Vara-programma Zembla heeft met de wegwerpkoe de melkveehouderij krachtig negatief geframed, als industrie waarin het dier totaal ondergeschikt is aan de economische opbrengst. De uitzending bracht afgelopen week reuring in de sector. Met de feitelijke inhoud was niet eens zo veel mis. Maar daar gaat het niet om. De onthullende toon, onheilspellende muziek en opsomming van alle mogelijke problemen geven de kijker het gevoel dat er iets grondig mis is in de melkveehouderij. En dat dit komt door bedrijfsgroei. De sector is ‘grootschalig’, ‘economisch gedreven’ en vooral: ‘indus­trieel’.

Wonderlijk genoeg is het soms juist reuze hip om industrieel te zijn. Burgers en consumenten zijn dol op data en technologie. Boeren oogsten juist ook bewondering om het feit dat ze vooroplopen in hightech productiemethoden. Technologie wordt dus ook positief geframed.

Schiet als boer niet in de stress, blijf geloofwaardig
Wat moet je als boer in zo’n schizofrene samenleving? Niet in de stress schieten! Het enige wat er op zit, is geduldig blijven proberen de frames bij te stellen. Er andere beelden tegenover zetten. Problemen concreet maken en aanpakken. Geloofwaardigheid is daarbij een must. Industrialisering is geen probleem op zich, economisering evenmin. Het is van alle tijden. Terugloop van weidegang is wel een probleem. Het ondermijnt het eigen businessmodel van de zuivelsector.

Een hoopvol voorbeeld in de (intensieve) veehouderij: het antibioticagebruik daalde in een paar jaar enorm. Dat neemt een belangrijke angel weg uit het ongenoegen.

Eén reactie

  • vandenbrand

    met veel knip en plakwerk, om het programma een zo grootmogelijke negatieve emotionelelading te geven (anders is het programma niet intersant genoeg) . is de vara het programma aan het presentreren. daarom is boerzoektvrouw een rieeler programma, en die de meer gemiddelde werkelijkheid weergeeft. 

Of registreer je om te kunnen reageren.