AlgemeenOpinie

Fosfaatalarm in akkerbouw

Akkerbouwers merken dat de fosfaattoestand op hun percelen terugloopt. De telers zien hun gewassen na het zaaien of poten trager op gang komen. Zij willen daar graag wat aan doen, maar zijn gebonden aan steeds scherpere bemestingsnormen.

Hoewel boeren al jarenlang kanttekeningen plaatsen bij de almaar scherper wordende fosfaatnormen, lijken ze nu het gelijk aan hun kant te krijgen. Concrete bewijzen ontbraken tot nog toe, maar nu krijgen de telers steun vanuit onderzoek dat het onderzoekslaboratorium BLGG AgroXpertus heeft uitgevoerd.

Fosfaattoestand achteruit

Uit een vergelijking van bijna 200.000 bodemmonsters concludeert het BLGG dat de fosfaattoestand in de Nederlandse bodem de afgelopen tien jaar achteruit is gegaan. In meer dan de helft van de gevallen registreerden de onderzoekers een geringere beschikbaarheid aan fosfaat dan bij een eerdere meting in de jaren 2004 tot 2008.

Productiepotentieel lijdt onder normen

Onderzoek in 2009 wees nog uit dat de fosfaattoestand stabiel bleef. Toen mocht er echter nog voldoende fosfaat worden aangevoerd. Het ziet ernaar uit dat de aanscherping van de fosfaatnormen daarna te ver is doorgeschoten en dat dit nu ten koste gaat van het productiepotentieel van de Nederlandse landbouw.

Bemesting op maat

De onderzoeksresultaten van BLGG vormen een ernstige alarmering en er zal snel iets moeten gebeuren om de neerwaartse spiraal in de fosfaattoestand tegen te gaan. Simpel de normen verhogen zal niet gaan. Maar in een tijd waarin op de vierkante centimeter kan worden gezaaid mag worden verwacht dat ook de bemesting beter op maat kan worden gesneden.

Beheer
WP Admin