AlgemeenOpinie

Denemarken lonkt

Onze Hans liet doorschemeren dat hij Denemarken een interessant land vindt om te beginnen als boer. Wij zijn er fel op tegen. Hij moet zich eerst maar eens waarmaken op onze boerderij. Hanna werkt altijd nog mee en dat kan best een beetje minder.

Ik ben het eigenlijk wel met Hans eens, maar zeg het niet. Denemarken is op het ogenblik een best interessant land om te beginnen als boer. De grondprijs ligt beneden de €20.000 per hectare. Dat is wat anders dan de ruim €60.000, die we hier betalen. In Denemarken is de bubbel uit de grondprijs verdwenen en bij ons weten we nog niet of er een bubbel in zit.

Er zijn mooie bedrijven te koop in Denemarken. Je koopt drie keer zoveel grond voor hetzelfde bedrag als in Nederland. Stel je hebt hier 30 hectare in eigendom, dan kun je daar tegen de 100 kopen voor hetzelfde geld. Met 30 hectare ben je hier veel te klein, terwijl je met 100 hectare mooi meedoet.

Je zit onder hetzelfde Europese beleid. Het is dus theoretisch mogelijk daar dezelfde melkprijs te krijgen. Arla betaalt in Nederland ook een concurrerende melkprijs uit, dus moet dat in Denemarken ook kunnen.

Kortom, Denemarken biedt op het ogenblik nieuwe mogelijkheden. Ik kan mij voorstellen dat jonge boeren, die met een te klein bedrijf zitten, zich oriënteren op verkassen naar Denemarken. De afstand is een dag met de auto. Dat is geen groot bezwaar.

“Waarom laat je Hans dan niet gaan?”, zo zult u vragen. Het antwoord is eenvoudig. Wij willen niet weer twee bedrijven in twee verschillende landen. Dat werkt niet. Bovendien is ons bedrijf groot genoeg om hier verder te kunnen.

Aan de andere kant: als ik jong was wist ik het nog niet. Hier de grond voor de sterk opgeblazen prijs verkopen en daar drie keer zo groot weer beginnen. Een schitterende uitdaging. Vooral omdat ik denk dat de schaalvergroting doorgaat. Hier, maar ook in Denemarken.

Beheer
WP Admin