AlgemeenOpinie

Zeepbel in grondprijs inleiding faillissement?

De Deense veehouderij verkeert in crisis. De grondprijzen zijn na 2008 sterk gedaald en nogal wat boeren gingen failliet. Velen balanceren op de rand van de financiële afgrond.

“Is dat ook ons voorland?”, vraagt Hanna zich bezorgd af. “Ook hier zijn de grondprijzen sterk gestegen. Het laatste jaar met meer dan 20 procent, zeggen de makelaars. Net als de Deense boer zitten we diep in de schulden. Straks staan ook in ons land veel veebedrijven onder water. En van de banken hoeven we geen sympathie te verwachten.”

Ik vind dat de situatie in ons land niet vergelijkbaar is met Denemarken. Daar kwam de val van de prijzen aan het begin van de economische crisis. De economie trekt nu weer aan. Elke bedrijfstak, ook de landbouw, kan profiteren van de toenemende koopkracht.

Bovendien blijft de grondhonger in Nederland groot. Door de grondgebonden melkveehouderij is er veel vraag. Die neemt de komende jaren niet af. De Denen staan er, ondanks de goede melkprijzen van de laatste jaren, slecht voor. Bij de dalende melkprijzen van nu wordt het daar kritisch. Bij ons wordt het slechter, maar niet kritiek. Anders zou niet zoveel grond voor zulke hoge prijzen worden gekocht. Dat wordt dus ook nog steeds gefinancierd. Door de steeds kritischer wordende banken. Die hebben er kennelijk wel vertrouwen in.

“Je zou nu in feite in Denemarken grond moeten kopen”, zegt Hans, die bezig is met de afronding van zijn Amerikaanse avontuur. “Het is daar nu spotgoedkoop. De regering en financiële partners vormen daar een fonds om noodlijdende bedrijven van de hand te doen. Prima kans voor een jonge boer om te beginnen.”

“Je blijft eerst maar eens een poosje hier”, sneert Hanna. “Concentreer je maar op ons bedrijf. Ook hier kan het best eens minder worden en dan redden alleen de betere boeren het. Buitenlandse avonturen passen daar niet in.”

“Je hebt me niet aan een touwtje”, antwoordt Hans en verlaat wijselijk de keuken.

“Waarom hebben we geen traditionele opvolger?” Hanna schudt vertwijfeld haar hoofd.

Beheer
WP Admin