AlgemeenOpinie

Vlees in groente

Zit je bonen te eten en dan blijkt dat je er als extraatje ook nog wat vlees bij krijgt. Een bizar bericht in de Boerderij Vandaag van afgelopen week. In eerste instantie dacht ik dat het weer eens een broodjeaapverhaal was.

Maar nee. Het blijkt dat Bonduelle daadwerkelijk in zijn diepvries- en conservengroente kleine hoeveelheden vleesbouillon verwerkt.

Nu heb ik zelf geen enkele moeite met het eten van vlees, maar ik vind het wel heel vreemd dat er vleesbouillon aan groente wordt toegevoegd. Zeker als je bedenkt dat er hele volksstammen zijn die om meer of minder principiële redenen geen vlees willen eten. Zo zal een moslim of Jood die zich aan de eetregels houdt een potje erwten laten staan als er varkensvlees aan is toegevoegd.

Volgens eigen zeggen wordt in 17 producten van Bonduelle tot 0,5 procent aan extracten van kip, rundvlees, varkensvlees of lamsvlees verwerkt. Van extra fijne sperciebonen tot griekse champignons voor zowel diepvries als conserven, alles met toevoeging van vlees. Volgens het bedrijf gebeurt er overigens niets illegaals: ”We houden ons volledig aan de Franse regelgeving op dit gebied.” Maar ja, die regelgeving verplicht niet om op het etiket te vermelden dat er vlees aan de groenten worden toegevoegd. En dat deed de fabrikant dan ook niet.

Bonduelle kwam niet uit zichzelf met de verklaring dat er vlees aanwezig is in de groente. Het bedrijf werd hiertoe gedwongen omdat er heel veel kritiek kwam nadat er een bericht was geplaatst op een Franse site van vegetariërs, Vegemag. Deze mededeling leidde vervolgens weer tot heel veel – begrijpelijke – kritiek op sociale media. Vooral van groeperingen gelovigen die bepaalde vleessoorten niet mogen eten.

De Franse fabrikant is inmiddels door het stof gegaan en heeft eieren voor haar geld gekozen. In het vervolg wordt op de etiketten vermeld dat er vleesbouillon aan de groente is toegevoegd. Dit moet binnen zes maanden gebeuren.

Ik wil graag eerlijke informatie over wat ik eet. Zonder stiekeme toevoegingen. Daarom is het heel goed dat er duidelijk op het etiket staat wat er in het potje zit. Fabrikanten, let hierop!

Beheer
WP Admin