Redactieblog

2648 x bekeken 19 reacties

Verstandig dat Schenk vertrekt

"Het is tijd voor verandering", zegt Siem Jan Schenk bij de aankondiging dat hij vertrekt bij als voorzitter van LTO-Noord. Hij heeft groot gelijk.

Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik geen bewonderaar ben van deze vergaderboer. Wel passend trouwens bij de LTO. Een beetje van dit en een beetje van dat en geen duidelijke mening. Ja, als een regeling er is, dan in de marge nog wat veranderen en dat als succes presenteren.

Herinnert u zich de discussie over de afschaffing van het melkquotum? De helft van de boeren was voor en de andere helft was tegen. Schenk was een uitstekende vertolker van die achterban. Ik schreef toen boven een column, waarin ik hem vroeg om te kiezen: 'Siem Jan, wees een kerel'.

Dat deed hij niet. Hij was geen strijder voor afschaffen, noch voor handhaven. Dat werd hij pas toen de neuzen in Brussel geteld waren en besloten werd tot afschaffen. Toen vertolkte de LTO dat beleid, wat ze overigens trouw heeft volgehouden.

Heeft Schenk dan alles verkeerd gedaan? Nee, beslist niet. Hij deed bijna niks verkeerd. Maar ook weinig erg goed. Hij gaat de geschiedenis als de pluchebekleder die zo flexibel was als een tuinslang. Hij kon alle kanten op, vooral als de besluiten in Brussel en Den Haag al waren gevallen. Dat was dan zijn koers. Een duidelijke eigen koers had hij niet.

Misschien is dat ook wel de bestuurder die LTO verdient. Wekt geen weerstand en heeft altijd een deel van de achterban mee.

En toch hoop ik dat er nu verandering komt. Een jonge, krachtige man of nog liever vrouw, die het boerenbedrijf kent en Albert Jan Maat in de nek hijgt. Daar wordt de LTO beter van. Iemand met billen in de broek. Dat ontberen we nu.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waar Siem Jan nu Heemraad wordt, heeft precies de juiste man op de juiste plaats. Loopt net als water alle kanten uit. Echter wel zodanig, dat hij het pluche tot na zijn pensioen kan bezitten. Want hij rekent wel. Pas toen hij wist dat hij Heemraad kon worden, kondigde hij zijn vertrek bij LTO aan. Welbegrepen eigenbelang.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Typisch een vergaderboer die er alleen bij zat, geen uitgesproken standpunten innnemen dat zou je zomaar de kop kunnen kosten ,wel iedere maand met een tevreden blik constateren dat je eigenlijk niet verdiende salaris gestort is, 15 jaar is veel te lang voor een bestuurder. In zijn geval 14 jaar te lang.Zijn voorganger bij lto noord ene Temme of Tamme dat was een gouden kerel om onduidelijke nooit geopenbaarde redenen werd die er uit gegooid ik hoop dat die terug komt.

 • hansvanbergen


  Wat je voor de 1 goed doet is slecht voor de ander. Het is de bedoeling dat SJ leden vertegenwoordigd. Iemand met uitgesproken standpunten licht zo buiten. Leden van lto zijn voornamelijk ouderen. Je zult SJ toch na moeten geven dat de club nog steeds bestaat! Waar hij niemand dwars meegezeten had en wel de hele zuivelsector enorm mee geholpen zou hebben is heel simpel ff regelen dat ook in Nederland de superheffing in 3 jaar betaald mag worden.  Kijk eens naar de ineengestorte trekkerverkopen.  De enorme berg superheffing gaat enorme schade aanrichten bij de melkveehouiders EN  bij hun leveranciers, toeleveringsbedrijven en loonbedrijven. Dat LTO dat niet kan begrijpen en inzien, dat is wat mijn betreft het dieptepunt van de regeerpriode van SJ.

 • koeboertje

  Over het qoutum melken doe zelf , als je dat na 30 jaar nog niet weet ben je hardleers
  En als je supperheffing nu niet kan betalen kun je dat dan wel als het over drie jaar gespreid wordt

 • alco1

  Goed stuk vergaderboer. Het is precies wat ik ook altijd op het LTO tegen heb.
  Nooit vooraan lopen en achteraf trots zijn op het ietsje bijsturen.

 • veldzicht

  Ga er maar aan staan als voorzitter van LTO,die boeren zijn net een kruiwagenn vol kikkers,doe je wat de ene helft wil hakt de andere helft je kop eraf.
  als het nog even zo doorgaat hebben de boeren en tuinders helemaal geen vertegenwoordiger  meer die voor ze opkomt, alleen een paar schreeuwerige actiepartijen die ook niets voor elkaar krijgen en je alleen het gevoel geven dat ze voor je hebben gestreden.

 • j.verstraten1

  Er zijn toch veel boeren die het LTO aanrekenen dat het quotum is afgeschaft! Bestuurders van grote organisaties met een sterke eigen visie moeten een sterk  natuurlijk charisma hebben om het vol te kunnen houden. Vermeer van de ZLTO, Daan van Doorn, zijn daarin hét voorbeeold. En als dan achteraf blijkt dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt krijg je vervolgens ook alle schuld daarvan.

 • j.verstraten1

  goed commentaar veldzicht.

 • Mozes

  Vaak lees ik hier op de site reacties van boeren die de LTO verwijten niet naar de leden te luisteren. De bestuurders gaan hun eigen gang maar. Vergaderboer verwijt LTO nu dat ze juist te veel naar de achterban luisteren. Wat dat betreft ben ik het eens met de reactie van @veldzicht. Het problemen bij standpuntbepaling is niet de leider maar de tegengestelde belangen en voorkeuren in de achterban. Al die leden met tegengestelde belangen betalen allemaal contributie en willen dat er ook naar hun geluisterd wordt. Dan kun je niet anders dan ergens een tussenweg vinden. 

  Wat betreft de afschaffing van het melkquotum: had LTO daar veel over te zeggen? Ik had de indruk dat het vooral Frieslandfoods en later FrieslandCampina was die het standpunt in dit onderwerp bepaalden. 

 • Rip

  Ben het niet met je eens,Mozes. Zelfs een verdeelde achterban heeft belang bij een helder standpunt. Een echte leider heeft dat ook. Dat had   SJ niet. Die schipperde maar wat. Dat waarderen leden niet. Ze hebben meer respect voor een duidelijke koers' zelfs als zijn ze het er niet mee eens. Kijk maar naar de politiek, of in eigen kring, ZLTO. Voorzitter Huiberts heeft ondanks al zijn miskleunen nog krediet bij zijn achterban. Hij staat ergens voor en dat willen we graag.

 • abtje


  De topmannen zijn het gezicht, de LTO wordt gemaakt in de buurt. Net als de politiek. Een partij behartigd de belangen van haar leden en doet dat steeds een stapje groter. Van je eigen straat, naar de buurt, gemeente, provincie enz.

  En ook daar is het in het verleden misgegaan voor de LTO. Je belangenbehartiger die je lokaal al liet barsten. Dus werd de club steeds kleiner. Goed vertegenwoordigd bij de oudere boer, want die zeggen niet snel op. Over een generatie is de LTO nog een snipperpartij.

  En wie er ook bovenaan staat, maakt niet uit. De basis moet goed zijn. Dan straalt het vertrouwen wel door naar boven. Nu werkt het net andersom.

 • alco1

  Er zijn heel veel punten waar boeren niet als kikkers alle kanten uit springen, zoals de mest wetgeving, maar ook daar bleef het LTO in de schaduw staan.
  Afschaffen van quota was met een goede uitleg door het LTO veel gemakkelijker aanvaardt, maar ook daar waren wij hier op deze site veel duidelijker over.
  Koppigen hou je altijd, maar dat is maar een heel klein percentage.
  Zoals Hans van Bergen. Hij blijft maar streven de superheffing over drie jaar uit te willen uitstrijken. Op zich niets mis mee, maar als het nu niet betaald kan worden, is uitstrijken uitstel van de moeilijkheden die zullen volgen. Men heeft immers een goed saldo kunnen bewerkstelligen met vorig jaar met boven de veertig cent per liter.
  Daarnaast hebben velen gegokt met in het achterhoofd een goede basis te leggen voor e.v.t. dierrechten.
  Moet dit beloond worden?

 • leodevos71

  Een 'top man' is een veel te groot woord voor SJ, ik heb hem van dichtbij meegemaakt en het enige wat hij in een vergadering interresant vind is of er nog wat te eten valt, een man die z'n mede bestuursleden minacht en inderdaad schandalig hoe hij Tammo Beishuizen eruit gewerkt heeft.

 • Fa Gebr Laan

  Tammo was er wel een die ging voor de boeren,alleen dat paste niet in de top van de LTO.Honderden boeren zijn Slachtoffer van NVAE de eigen Taxateurs vereniging van Verzekeraar Interpolis,LTO weet dat donders goed maar kiest de kant van Interpolis en laat de boeren en tuinders verrekken.Kijk eens naar SBBO.eu.

 • koestal

  krijg maar eens een betere voorzitter,schaap met vijf poten

 • hansvanbergen


  Als het zogenaamd toch niks uitmaakt hoeveel siperhefing je betaald waarom heeft lto zich dan wel hard gemaakt voor de vetvereveing.  Daar hebben ze wel tijd geld en aandacht in gestoken. Dat was simpathiek maar een onhaalbare kaart. Superheffing in 3 jaar was wel een haalbare kaart sterker nog het is er al! Echter Dijksma luistert volledig naar lto en die houden het tegen! Waarom??

  Volgens veel reageerders hier kun je de gemiddeld 8000 euro beter in 1 keer betalen dan 3 x 2666. Dat is vreemd. Waarom worden trekkers, trucks auto's bussen dan alemaal in 5-8 jaar betaald? Huizen in 30 jaar? Waarom zijn er uberhaubt banken? Betaal gewoon alles in 1 keer. Als boeren geld zat hebben, zoals veel reageerders de situatie bij zichzelf proberen hier voor te stellen, waarom is er dan een lto? En vooral waarom staan al die zogenaamd steenrijke melkboeren dan straks weer het handje op te houden bij de overheid?

 • koeboertje

  Dus Hans ik kan bij jouw een koe kopen en gespreid over meerdere jaren betalen?

 • hansvanbergen


  Hoezo? Heet ik Hans EU of wah? De EU 'drukt' iedere dag bakken geld bij en deelt dat kwistig uit om de economie vlot te trekken. Melkveehouders zien daar geen stuiver van.  De torenhoge superheffing is de schuld van de eu en het in 3 termijnen betalen is hun oplossing. Het betekend dat de gemiddelde NL Melkveehouder in 2015, een lastig jaar dankzij het einde=igen van de SH, 5332 euro meer in de knip kan houden, gemiddeld. Er zijn er lager maar er zijn er ook velen die tienduizenden moeten betalen en een aantal opstarters die honderdduizenden moeten betalen!

  Ook hogere verkeersboetes mogen in termijnen betaald worden.

  Dat LTO dit tegenhoudt. Daar heb ik geen begrip voor.

 • veldzicht

  @ 17,De torenhoge suprheffinfg is de schuld van de EU????.wie heeft dan dat teveel koeien gemolken?

 • landboer


  veldzicht dat waren de gokkers, en die hebben verkeerd gegokt!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.