AlgemeenOpinie

Verhoging pacht zuur voor pachters

De pachtnormen gaan fors omhoog. Soms wel met een kwart tot zelfs meer dan 30 procent. Dat is zuur voor de pachters, vooral omdat de opbrengstprijzen, met name in de akkerbouw, niet best zijn, en de vooruitzichten voor dit jaar ook niet.

Een verrassing is het niet, deze verhoging. Ze vloeit voort uit Pachtprijzenbesluit 2007, waarin steeds de resultaten van de laatst bekende vijf jaar verrekend worden in de nieuwe norm. Deze keer gaat het slechte jaar 2008 eraf en komt het goede jaar 2013 erbij, wat het gemiddelde flink opkrikt. Je zou kunnen redeneren dat de afgelopen jaren de pachtprijzen dus eigenlijk te laag waren in vergelijking met de inkomens die pachters met hun land genereerden.

Op een of andere manier moet er een verband zijn tussen opbrengst van het land en de prijs ervan. Al te grote pieken wil je daarbij vermijden. Daarvoor is dit systeem nog geen tien jaar geleden in het leven geroepen. Maar het heeft de huidige drastische verhoging niet kunnen voorkomen. De pachtprijs hobbelt zo nét achter de steeds heftiger schommelende conjunctuur aan. De pachtprijspieken vallen precies in de jaren met lage inkomens en de prijsdalen in jaren met hoge inkomens. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Beheer
WP Admin