AlgemeenOpinie

Strafblad misplaatst

De afschaffing van de productschappen heeft een onbedoeld en bizar bijeffect. Overtreding van een aantal simpele regels levert boeren nu snel een strafblad op.

Vooral akkerbouwers lopen gevaar op deze manier gebrandmerkt te worden, als ze de Plantenziektewet overtreden of de wetgeving voor zaaizaad en pootgoed.

Oorzaak is de afschaffing van de productschappen. Die hadden eigen tuchtrecht. Nu dat vervallen is, komen de handhaving en bestraffing onder een ander gesternte. Voor veel zaken bestaat bestuursrecht. Overtredingen kunnen dan afgehandeld worden met een boete. Maar voor sommige terreinen bestaat dat niet. Daar verval je al heel snel in het strafrecht. Voor de bovengenoemde wetten is dat zo. Bijgevolg loopt de akkerbouwer die aardappelopslag niet bestrijdt of valse meeldauw niet aanpakt, kans op een strafblad.

Wie een strafblad heeft, kan veel hinder ondervinden bij reizen en bij veranderingen in carrière. Je komt bepaalde landen niet in en mag sommige beroepen niet meer uitoefenen. In geval van inbraak en fraude is daar iets voor te zeggen. Maar voor het overtreden van zulke ‘onschuldige’ vakspecifieke regels is het een veel te ver strekkende sanctie. Het draagvlak voor het sanitaire beleid lijdt er bovendien onder, want dat steunt deels op sociale controle. Een akkerbouwer wil wel een beetje op zijn collega’s letten, maar een strafblad wens je je buurman niet toe.

Het is zaak deze rare juridische kronkel snel te repareren.

Beheer
WP Admin