Redactieblog

4937 x bekeken 14 reacties

Rabo trekt handen af van Vion

Rabobank, eens onze nationale boerentrots, laat de varkenshouders in str..... zakken. Meer kan ik niet maken van hun beweging Vion de rug toe te keren.

ABN Amro en NIBC nemen de financiering over. Voor een lagere rente ook nog, want Vion zat in Bijzonder Beheer bij de Rabo. En dat schijnt geen pretje te zijn. Hoge rentes en bij problemen is men vlot met liquidaties of verkopen. Bij de nieuwe bankiers vallen ze onder de normale voorwaarden.

Opmerkelijke stap van de Rabobank. Vooral ook omdat Sipko Schat, een gewipte directeur van de Rabo, voorzitter is van de commissarissen van Vion. Zoals men in het verleden elkaar de hand boven het hoofd hield, zo trekken nu de oud-directeur en de Rabo de handen van elkaar af. Een wraakoefening?

Eigenlijk onbegrijpelijk. De Rabo presenteert zich als hoeder van de agrarische sector, nationaal en internationaal. Dat mag je van een bank met de wortels in de agrarische sector ook verwachten. Maar wat gebeurt er? Rabobank laat met het vertrek bij Vion de hele varkenshouderij in de kou staan. Dat is kwalijk.

Het is ook een teken aan de wand. Rabo is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat openbaart zich in een harde opstelling ten opzichte van klanten. Er zijn Kamervragen gesteld over het harde optreden van de afdeling Bijzonder Beheer van de bank. Tuinders hebben zelfs vergaderd met de 'Stichting Kredietverdriet', die de strijd tegen de Rabo wil ondersteunen.

Deze houding van de Rabo kunnen we als boeren steeds vaker verwachten. Niks geen boerenbank meer. Gewoon een bank, die met zichzelf bezig is en de eigen balans belangrijker vindt dan een boer.

Daar moeten we rekening mee houden. Vooral ook de melkveehouderij, die door de lagere melkprijzen en grotere schommelingen te maken krijgt met meer goede en slechte tijden. In het eerste geval zal gezorgd moeten worden voor een fikse buffer. Want op je bank hoef je niet meer te rekenen.

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx


  RABO =  afkoting van Ruimt Alle Boeren(en tuinders) Op

 • daan1908


  Bij  For  Farmers  zijn  ze  ook  al  geen  huisbankier  meer .  Met  Libor  hebben  ze  de  kluit  verneukt  en  met  de  Swaps  idemtito .  Nee  RABO  IS  NIET  MEER  WAT  HET  GEWEEST  IS .  Nooit  vergeet  ik  de  reportage  waarin  een  oudere  brabantse  veehouder  zei ;  samen  hebben  wij  de  RABO  grootgemaakt ,  zoals  ze  nu  bezig  zijn  schaam  ik  me ervoor   dat  ik  bankier  bij  de   RABO-bank .

 • John*

  ondernemende boeren zitten zowieso al niet goed meer bij de rabobank..

 • agratax2

  We kankeren hier wel leuk op de Rabo, maar geen van ons weet het fijne van de transactie. Ik heb me al jaren afgevraagd waarom de VION met zijn toren hoge verliezen nog bestaansrecht heeft in een wereld waar de varkens gemiddeld meer kosten dan ze opbrengen. Gelukkig is er een ABN-AMRO, de bank van de Nederlandse overheid, die de financiering op zich neemt en waar als het mis gaat de belastingbetaler aanzuivert. Of moet ik uit gaan van een scenario, dat bij Rabo moeilijk te verkopen zou zijn, Verkoop van de VION aan een Multinational en daarmee de varkenshouders speelbal maken van het groot kapitaal? 
  Ik vind het kankeren op nog de Rabo nog de VION geheel terecht, beide zijn bedrijven van de BOEREN en de boeren laten alles maar gebeuren zonder weer woord te geven op de daar voor aangewezen plaatsen (ledenbijeenkomsten). Speelt deze boeren matheid niet bij de meeste cooperaties waar boeren klappen als het leuk (lijkt) te gaan en vreselijk te keer gaan als de genomen besluiten verkeerd uitpakken. Enige zelf reflextie van de leden zou niet geheel misplaatst zijn.

 • Mozes

  @agratax2, zeer goede reactie. 

 • abtje


  Rabobank is/was een cooperatieve bank. Laatste jaren hebben ze hun klanten minder behandelt omdat er manager belangen voor gingen. (Net als bij Fc?)

  Maar als je eerlijk bent, de AbnAmro bank moest geen boeren, alleen de rijkere boeren waren daar welkom. De welbekende krenten uit de pap. De rabobank, daar kon, ondanks alles toch altijd wel iedere boer terecht. Werd je te licht bevonden door de AbnAmro, de Rabo wist toch een financiering voor je te ritselen.

  Daarom is het ook zo zonde dat de managers het cooperatieve verkloot hebben.

 • agratax2

  @abtje. De grote Rabo heet co-op maar is eigenlijk niet meer dan een samenwerking van regionale co-op's. De regionale Rabo banken proberen nu via nieuwe regelementen, deels opgelegd door de ECB een nieuwe vorm te vinden waarbij zij weer macht terug kunnen pakken en Rabo Utrecht minder 'Top Down' macht heeft en meer zal moeten -luisteren- naar wat regionaal belangrijk vindt. Hoe dit uitpakt moet de tijd ons leren. De weg naar meer eigenheid van lokale banken lijkt ingezet.

 • agratax2

  @mozes. Dank voor je compliment.

 • tikka


  Of de Rabo verwacht gewoon dat vion er nog slechter voorstaat dan men wil doen geloven.

 • abtje


  Agratax2 Ook die tijd heeft de Rabobank meegemaakt, en ook dat gaf strubbelingen. Toen bepaalde jouw buurman, die dan toevallig in het Rabobestuur zat, of jij een hypotheek kreeg. Maar het zou inderdaad fijn zijn als de uitschieters naar beide kanten op vervangen word door regionale banken, ondersteund door Utrecht. Want zo zal het ook wel bedoelt zijn.

 • agratax2

  @abtje.De lokale ledenraden en hun directies werken aan nieuwe voor het lid acceptabele spelregels waar ook de ECB zich kan vinden en of de huidige internationale directeuren zixh er in kunnen vinden is gelukkig bijzaak, zij hebben de mogelijkheid om zich te verbeteren en voor bonussen te gaan als ze denken echt zo goed te zijn als ze ons doen geloven. We Nederlandse Rabo klant is niet geintereerd in 'Hoe goed Uberto Than het weet in Brazilie of China', deze Nederlandse klant wil eenvoudig een lening of hypotheek voor MKB, stal of huis. Ik krijg het gevoel dat Rabo Utrecht na alle internationale miskleunen begint te onderkennen.

 • LUCTOR


  Nu ze dreigen e verzuipen in de stront verlaten ze het zinkende schip. Maar laat je troosten er zijn meer van zulke kapiteins!!!

 • japke33

  @luctor steeds meer kapiteins in deze sector kiezen voor droge voeten lijkt het wel!

 • Broer

  Goede reactie van Agratax, maar vergaderboer heeft zeker wel een punt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.