Nog een keer DOC AlgemeenOpinie

Nog een keer DOC

Mijn vorige blog leverde zoveel kritiek op, dat ik wel even moet reageren.

Dat doe ik puntsgewijs:

Raad ik de fusie van DOC en DMK af uit eigenbelang?

Nee. Ik ben best tevreden over FrieslandCampina. Het liefst zou ik zien dat DOC fuseert met FC. Dan ontstaan meer marktmogelijkheden. Dat mag niet van de NMA, omdat er dan te veel macht bij FC komt in Nederland. Een onzinnige maatregel. Zuivel is grensoverschrijdend en in dat licht moet een zuivelfusie in het kleine Nederland worden gezien en goedgekeurd. In een groot land als Duitsland zou deze wel zijn goedgekeurd.

Is alleen de melkprijs belangrijk bij een coöperatie?

Niet alleen, maar op de lange duur wel. Als een coöperatie een paar jaar even minder uitbetaalt met perspectief op beter, dan voldoet het aan de doelstelling. Als er jaren minder wordt uitbetaald en er is geen uitzicht op verbetering, dan voldoet het niet aan de doelstelling. Je hebt een coöperatie om als individuen samen een hogere prijs te behalen. De coöperatie is middel, geen doel.

De melkprijs wordt bepaald door de wereldmarkt en niet door de afzonderlijke coöperaties.

Zeker, maar de ene doet het binnen de marktmogelijkheden wel veel beter dan de andere. De melkprijs in Duitsland is al tientallen jaren lager dan in Nederland. Binnen Nederland presteren de coöperaties ook verschillend. Dat scheelt centen. DMK betaalde in 2014 ongeveer dezelfde prijs als DOC. Maar wel centen lager dan FrieslandCampina en de andere Nederlandse coöperaties. Daarom zou ik als ik DOC- lid was nooit kiezen voor fusie met een partner die standaard een lagere prijs heeft.

Kaas wordt straks wel weer beter en dan wordt er een prima prijs uitbetaald.

Ik help het jullie hopen. Maar de praktijk is anders. Alleen een paar kleine fabrieken, zoals Cono en Rouveen, slagen er in met een merkproduct een goede prijs te betalen. DOC lukt het niet, maar ook FrieslandCampina is er niet in geslaagd de kaasdivisie rendabel te maken. Het wordt voor A-ware ook nog hard werken, alhoewel die wel zelf beschikt over een afzetkanaal. Risicospreiding door een breed palet van producten is het beste voor een zuivelonderneming.

Samenvattend: DOC moet besluiten wat ze goed vindt. Het treft mij niet. Maar er is niks mis mee om voor die daad een waarschuwing te laten horen. Dat is beter dan klagen achteraf als er een ongewenst kind blijkt te zijn geboren.

Beheer
WP Admin