AlgemeenOpinie

Melkveehouderij saneert varkenshouderij

Zelden is zo vol spanning gewacht op cijfers van statistiekbureau CBS. Ergens deze maand wordt duidelijk wat de fosfaatproductie is van de veestapel in Nederland. Dan weten we of de productie onder het plafond blijft dat Nederland zichzelf moest opleggen in ruil voor derogatie.

Bijna iedereen die er toe doet, verwacht dat we over de grens gaan en meer fosfaat in mest produceren dan is afgesproken. De grote vraag is: wat dan? Dierrechten in de melkveehouderij is het grote schrikbeeld voor LTO en ook veel Kamerleden. De staatssecretaris heeft ze als stok achter de deur. Maar de sector is daar nog steeds erg bang voor, vooral omdat er dan weer veel geld gaat zitten in productierechten, net als voorheen in melkquotum.

Dus wordt nu koortsachtig nagedacht hoe de dierrechten nog te voorkomen zijn. LTO rekent aan een interessante variant: een fosfaatheffing op krachtvoer. Met de opbrengst van de fosfaat heffing zou de opkoop van varkensrechten bekostigd kunnen worden. Ook een systeem met fosfaatrechten waar over nagedacht wordt, kan geld uit de veehouderij richting stoppende varkenshouders kunnen sluizen.

Dit is vuurwerk: het komt neer op een warme sanering van de varkenshouderij, bekostigd door de melkveehouderij. De toekomstvisie van LTO Nederland zinspeelt er al op. Die voorziet slechts een toekomst voor duizend varkenshouders in Nederland en dan voornamelijk vermeerderaars. Varkenshouders zonder opvolger kunnen dan ook daadwerkelijk stoppen. De vraag is of jonge ondernemers in de intensieve veehouderij voldoende ruimte behouden voor groei.

Beheer
WP Admin