AlgemeenOpinie

Kom met antwoord op bereiken fosfaatplafond

De melkveehouderij heeft het eigen fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo doorbroken. De productie in 2014 is 86,1 miljoen kilo, meldt statistiekbureau CBS. En er zijn geen signalen dat die in 2015 weer daalt; eerder het omgekeerde.

Zo is het spoedige bereiken van het landelijke plafond van 172,9 miljoen kilo onvermijdelijk geworden. Dat met Brussel afgesproken plafond ligt vast. Er is geen reden hier te hopen dat nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.

Dus moet nu onverbiddelijk het spel gespeeld worden wie straks onder dat plafond fosfaat mag produceren: de melkveehouderij (en welke bedrijven dan), de varkenshouderij of de pluimveehouderij? Gaan de sectoren op slot of gaan de meeste productierechten naar de sector die daarvoor het meest kan en wil betalen? In het laatste geval stroomt geld van een groeiende sector naar een die warm wordt gesaneerd. Of wordt de fosfaatproductie geregeld via het direct aankopen van dierrechten via een fosfaatheffing, waarmee varkensfosfaatrechten van stoppers worden opgekocht? Sowieso verdwijnt geld uit de landbouw.

Sectororganisaties LTO Nederland, ZLTO, NMV, NAJK zitten op verschillende sporen als het gaat om het antwoord op het bereiken van het fosfaatplafond. Oplossingen die voor iedereen pijnloos zijn, bestaan niet; zoveel is duidelijk. Net zo min als er tijd is om daar nog lang over na te denken.

Melkveesector, biedt de staatssecretaris op korte termijn eensgezind een, acceptabel systeem aan om onder het nationale fosfaatplafond een zo veerkrachtig mogelijke dierhouderij over te houden!

Beheer
WP Admin