Commentaar

2060 x bekeken 2 reactieslaatste update:29 jul 2015

Criminaliteit tegengaan

Schrikbarend veel boeren hebben last van diefstal en inbraak op hun bedrijf. De enquête die LTO hierover hield, spreekt boekdelen.

Bij 21 procent is weleens diesel gestolen, om maar wat te noemen. Een derde heeft wel eens te maken gehad met inbraak. Er zijn voorbeelden van brutaal gestolen trekkers, zelfs zaaigoed is niet veilig, evenmin als vee in de wei. Vorig jaar nog werden honderden schapen zo van het land gehaald door criminelen.

Wie geconfronteerd wordt met criminaliteit heeft in de eerste plaats een financiële strop. Is een trekker gestolen of een koppel schapen, dan is een paar duizend euro nog niks. Misschien nog wel fnuikender is de psychische schade, het gevoel van onveiligheid dat erdoor ontstaat.

LTO heeft bij het ministerie van Justitie subsidie losgepingeld voor preventie. Duizend boeren kunnen hier dit jaar van gebruikmaken. Ze kunnen hun bedrijf laten scannen en investeringen in beveiliging deels terugkrijgen. Een veel groter aantal moet zich bewust worden van de gevaren, en zelf hun bedrijf en hun spullen beter wapenen tegen diefstal en inbraak.

Een prima stap. Daar ligt de eerste en makkelijkste winst. Je kunt je wel opwinden over de verloedering van de maatschappij en je terecht boos maken over verval van normen en waarden en de slecht functionerende politie, maar dat lost zeker op korte termijn niets op. De gelegenheid schept de dief en het aantal gelegenheden is op het platteland nog altijd erg groot.

Laatste reacties

  • koestal

    Ze laten de boeven bijna direct na arrestatie weer los,het is dweilen met de kraan aan

  • W Geverink

    Klopt koestal. Nederlandse criminelen hebben zoveel rechten dat de gevangenissen nu gebruikt kunnen worden voor buitenlanders. Je kan wel aangifte doen van diefstal maar omdat bijna alle criminelen toch na een paar uur weer op straat lopen steekt de politie liever energie in snelheidscontroles ed.

Of registreer je om te kunnen reageren.