Redactieblog

1944 x bekeken 13 reacties

Beloon boeren op Open Boerderijdagen

Jan Haamberg is een frisse jonge boer uit Twente. Zowel wat betreft zijn presentatie als zijn maatschappelijk inzicht.

Met groot enthousiasme verwelkomde hij de boeren op de open dagen van FrieslandCampina. Hij gaat geen vraag uit de weg. Die mag over het gebruik van antibiotica gaan, maar ook alle andere vragen. Hij is trots op zijn bedrijf en laat dat graag zien.

Het kost hem wel veel tijd. Hij wil dat alles er spic en span bijligt en dat vraagt veel inspanning. Dat doet hij voor nop. Hij zegt blijmoedig dat het liefdewerk oud papier is, maar hij heeft het er graag voor over. Het is volgens hem  hard nodig voor het draagvlak van de sector.

Met een gevoel van schaamte realiseer ik mij dat ik wel vind dat het nodig is, maar dat wij het niet doen. Excuses genoeg. Hans zit nog te veel in Amerika en dan hebben Hanna en ik het extra druk. Dan ligt het erf er niet altijd even netjes bij en staan de machines niet keurig in het gelid.

Kletspraat natuurlijk. Jan Haamberg doet het wel. Die zou ook tig dingen kunnen bedenken, maar dat doet hij niet. Hij vindt het nodig voor de sector en dus doet hij het blijmoedig.

Dat verdient waardering. Van al zijn collega's, die net als wij goedkeurend knikken, maar intussen de deuren gesloten houden. Echter ook van FrieslandCampina, die goedkope promotie bedrijft met hulp van een fiks aantal boeren met maatschappelijk gevoel.

Daarom stel ik voor dat FrieslandCampina de boeren beloont, die hun deuren op de Open Boerderijdagen openstellen. Niet met een kaasmandje, maar een bedrag. Door mijn hoofd schiet duizend euro, maar dat is een slag in de lucht. Het is ieder geval prima op te brengen door FrieslandCampina en wij betalen het als leden samen. Een beetje als afkoop van een schuldgevoel.

Dat voel ik nog steeds, nu er zoveel bezoekers zijn geweest. Ons imago verbetert dankzij deze open dagenboeren.

Laatste reacties

 • alco1

  Met financiele beloning krijg je weer  de beoordeling van wie het op de goede manier doet en wie alleen voor het geld.
  De complimenten die je krijgt van de vele bezoekers is door geen enkele financiele vergoeding te betalen.
  Een voorbeeld: Zo waren er zorgboerderijen die het werk uit liefde deden. Toen kwamen er fikse PGB toeslagen bij en ook de boeren met dollar tekens in de ogen wilden mee profiteren, waardoor het op veel plaatsen falikant mis ging, met de media vermelding hoe mis het wel niet was op de zorgboerderijen. Dit was bij de oprechte verzorgers een steek in het hart.

 • veldzicht

  Alco1,er is altijd wel wat te verzinnen om die boeren het voor niks te laten doen,in het verleden hielden wij ook open dagen(en gingen naar veekeuringen met vee)
  en het geeft toch wel een hoop werk en kosten, daarom vind ik het geen gek idee
  een vergoeding te geven. misschien  is het wat om de bezoekers na afloop  een punten waardering te laten geven , te lage waardering lagere vergoeding en dan toch meer een aardigheidje van  1 of 2 honderd euro,het hoeft ook weer niet voor het geld.

 • koestal

  geld geven is onzin,de reacties en waardering door het publiek is voor die boeren niet in geld uit te drukken,ik ben er ook geweest ,heel erg leuk en vooral voor jonge gezinnen met kinderen ,fantastisch hoe die zich vermaken ! net zo leuk als een dagje naar het pretpark !

 • veldzicht

  Als je naar een pretpark gaat moet je toch ook betalen.

 • Zuperboer

  Ik neem aan de miljarden concern FCDF dit wel op passende wijze afhandelt. Voor wat hoort wat is een slogan die hen toch ook bekend moet zijn.

 • alco1

  Boeren die trots zijn op hun passie en die alleen voor geld te bewegen zijn, maken zich weer kenbaar.

 • veldzicht

  En er zijn boeren die zich altijd inspannen het imago van de sector te verbeteren
  en boeren die nooit een poot uitsteken en nog  commentaar  hebben ook.

 • Rip

  Eens met Veldzicht. Kankeren op de burger en zeld niets doen. Niet meer dan logisch om de boeren die wel meedoen te belonen. Ik vind duizend euro eerder te laag dan de hoog. En wat betreft deopmerkimg dat de boeren het voor mop kunnen doen o,dat het hun passie, waardeloos. Ze  hebben gevoel voor de markt en de maatschappij. Dat kun je van sommige reageerders hiervoor niet zeggen. Die hebben geen flauw benul van wat er werkelijk speelt.

 • abtje


  Als geld bezwaarlijk is, stuur dan een team medewerkers om deze topboeren een week van te voren en enkele dagen na afloop om alles spik en span te maken en na afloop idem. Dan ontlast je dit soort ondernemers behoorlijk.

 • alco1

  Ik sta altijd open hoor!
  Ik ben gewoon bang dat als het euro's kan opbrengen de 'verkeerden' open zijn.

 • veldzicht

  Misschien een idee een potje te maken waar alle boeren een bijdrage aan geven
  om die boeren wat toe te stoppen ,maar ook voor reclame en om bepaalde actiegroepen via advertenties de waarheid te vertellen.als je soms de reacties over boeren op
  de telegraaf site leest rijzen je de haren te berge over de onzin.

 • John*

  het mooie van een open dag is dat je flink met de bezem door t bedrijf gaat, alles weer op zijn plaats staat en ale rommel weg is. daar heb je als ondernemer nog maanden plezier van. Dit plus alle positieve reacties maakt dat je kan je genieten van je eigen bedrijf. dat is niet in geld uit te drukken.

 • tinus888

  jammer van de moeite
  <a title='http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/27-05-2015' href='http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/27-05-2015'>http://zembla.vara.nl/seizoenen/2015/afleveringen/27-05-2015</a>

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.