AlgemeenOpinie

TTIP

De afgelopen weken heb ik zowel in de landbouw als de milieucommissie amendementen ingediend die bijdragen aan de positie van het Europees Parlement over het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Overal in Europa lijken de onderhandelingen over het handelsverdrag met de Verenigde Staten meer in de belangstelling te komen.

Als liberaal sta ik voor internationale handel, dit heeft ons welvaart en vrede gebracht. Over het zogenaamde Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), waarover de EU en de VS aan het onderhandelen zijn, ben ik dan ook enthousiast. Natuurlijk zijn er zorgen, maar dat is geen reden alles ongezien naar de prullenbak te verwijzen. Het Europees Parlement heeft een belangrijke stem, want wij moeten uiteindelijk ons akkoord geven aan deze deal.

Nederland is de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Soms wordt weleens gezegd dat wij ons geld in het buitenland verdienen. Zowel binnen als buiten de Europese Unie liggen mogelijkheden. TTIP vind ik ook een kans om wereldwijde standaarden te zetten. Dit is een mogelijkheid om zelf te blijven beslissen, anders moeten wij ons in de toekomst schikken naar opkomende economieën zoals China. De Russische boycot heeft bovendien wederom het geopolitieke belang van de landbouw aangetoond, betrouwbare en stabiele handelspartners blijven naar mijn mening van levensbelang. Ik wil de handen ineen slaan om te kijken waar we kunnen samenwerken. Drie jaar geleden hebben we een handelsverdrag afgesloten met Zuid-Korea, inmiddels is de Europese export met 35 procent gestegen. Ons handelstekort is een handelsoverschot geworden.

Niet over alles zullen we het eens worden, dat is niet erg en hoort bij iedere onderhandeling. Met Canada waren we het over 99 procent eens, de overige 1 procent bleef buiten het akkoord en dat waren met name de landbouwonderdelen. Voor mij is het belangrijk dat de Europese Commissie een gelijk speelveld bewaakt. Zo zijn de kosten voor het produceren van bijvoorbeeld eieren en vlees in de Europese Unie hoger, onder meer door andere regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu. Cecilia Malmström, de Europese Commissaris die namens ons onderhandelt, heeft mij verzekerd dat importtarieven blijven. Handel en samenwerking betekent elkaar vinden op punten waar je het over eens kan worden en elkaar niet moedwillig dwarsbomen. De Amerikanen weigeren bijvoorbeeld al meer dan twaalf jaar de Europese perzik te erkennen als veilig. Laten we daarom kijken naar de kansen en niet meegaan in bangmakerij en ons verschuilen achter de dijken. Door ons nu al tegen TTIP te keren, staan we aan de zijlijn. Daarmee is naar mijn mening de Nederlandse land- en tuinbouwsector niet gediend.

Beheer
WP Admin