AlgemeenOpinie

Neonicotinoïden

Voor een eenvoudig columnist is het allemaal knap mistig. Eind maart was er het bericht de bijensterfte veel minder is toe te schrijven aan het gebruik van neonicotinoïden dan meestal wordt aangenomen. Volgens een Amerikaans onderzoek zouden andere factoren minstens zo’n belangrijke rol spelen; iets wat diverse bijendeskundigen, onder andere van ‘Wageningen’, trouwens steeds hebben betoogd.

Ruim een week later verscheen echter een studie met als conclusie dat deze middelen niet alleen voor bijen, maar ook voor andere insecten en indirect voor vogels, ‘ernstige negatieve effecten’ hebben. Het een hoeft niet strijdig te zijn met het ander; het feit dat bij de bijensterfte meerdere oorzaken een rol spelen, sluit niet uit dat neonicotinoïden voor andere insecten een bedreiging vormen.

Laatstbedoeld rapport kwam van de gezamenlijke Academies van Wetenschappen in de EU; niet de eersten de besten, al zegt dat niet alles. Volgens de fabrikanten van de gewraakte middelen, die niet onbelangrijk zijn voor hun omzet, was dit onderzoek op zijn minst eenzijdig. Zo’n reactie valt te verwachten. Het is niet de eerste keer dat producenten proberen om studies, waarin de risico’s van hun producten worden benadrukt, onderuit te halen; de sigarettenindustrie is een duidelijk voorbeeld. De officiële registratiestudies die de veiligheid van de neonicotinoïden zouden aantonen, blijven geheim vanwege bedrijfsbelangen. Dat bevordert de duidelijkheid niet.

De EU-commissie en staatssecretaris Dijksma denken opnieuw na over een verbod op neonicotinoïden. Daar valt wat voor te zeggen, maar de vraag is of aan de alternatieven voor deze middelen niet nog grotere bezwaren kleven. Dit dilemma onderstreept de noodzaak van een verdere  vermindering van de chemieafhankelijkheid. Tussen het midden van de jaren tachtig en het begin van deze eeuw ging het wat dat betreft de goede kant op, met een daling van het verbruik van chemische middelen van bijna 60%. Sindsdien is echter weer sprake van een stijging. De gangbare landbouw moet toch maar wat meer in de leer gaan bij de biologische teelt.

Beheer
WP Admin