AlgemeenOpinie

Maat blijft te lang

Eigenlijk niets aan te merken op Albert Jan Maat. Hij liet zich herbenoemen voor een derde periode als voorzitter van LTO. Hij zegt verstandige dingen, is overal waar hij moet zijn en is zo’n beetje de opa van de landbouw. Een wijze opa.

Vraag is natuurlijk of de landbouw behoefte heeft aan een dergelijke leider. De landbouw vernieuwt in een razendsnel tempo. Belangengroepen rond de sector roeren zich steeds duidelijker. De Partij voor de Dieren verdubbelt in de peilingen. De vakbonden, die bestaan bij de gratie van onvrede over LTO, tieren welig. Er staan nieuwe, dynamische (vrouwelijke) leiders aan het roer. Die weten de aandacht op zich te vestigen. Kan opa Albert dat nog?

Ik vrees van niet. Niet vanwege zijn inzicht en kennis van de problematiek. Die is voortreffelijk. Echter: wel vanwege de boegbeeldfunctie. Die ontbreekt steeds meer. Na acht jaar is hij geen vernieuwend gezicht meer. We weten precies van zijn standpunt is. We weten hoe hij reageert en we weten ook wat hij kan bereiken. Achter de schermen zal het waarschijnlijk veel zijn, maar aansprekend voor de leden is het onvoldoende.

De redenen die Maat aangeeft om te blijven, zijn ook zwak. Hij noemt het nieuwe belastingstelsel en de onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten over een handelsakkoord. Buitengewoon belangrijk, maar je maakt mij niet wijs dat een nieuw boegbeeld daar niet op de juiste wijze voor kan strijden.

Daarom vind ik dat Maat de verkeerde keuze heeft gemaakt door te willen blijven. Hij ziet dat zelf ook wel in, want hij geeft aan niet de hele nieuwe periode vol te maken. Hij vertrekt over twee jaar. Dan heeft hij de tien jaar vol gemaakt. Hij is dan bijna 65. Is de samenloop van afscheid nemen en de pensioengerechtigde leeftijd toevallig?

Hoe dan ook, ik had liever nu een frisse jonge opvolger gezien. Met dezelfde dynamiek als het tempo van de veranderingen in de Landbouw.

Maar ja, de leden hebben over de herbenoeming niets te vertellen. Jammer. Geef mij dan maar FrieslandCampina, die een niet goed functionerende bestuurder Galama te kennen geeft dat ze hem niet zullen voordragen voor een tweede termijn. Het waren deze keer bestuurders met ballen.

Beheer
WP Admin