AlgemeenOpinie

Kwekersrecht verdient bescherming

In Europa woedt een felle discussie over kwekersrecht en octrooien.

Hier botsen twee werelden: die van landbouw met een lange traditie van voor iedereen beschikbaar uitgangsmateriaal aan de ene kant, en die van de technologie met strenge bescherming van geestelijk eigendom aan de andere kant. Het beschermen van patenten is van levensbelang voor bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling. Zonder die bescherming zijn kostbare nieuwe vindingen weggegooid geld.

Maar in de land- en tuinbouw is juist kwekersrecht een groot goed, dat is het recht om – tegen vergoeding – verder te kruisen met reeds door anderen ontwikkeld uitgangsmateriaal. Het is de basis van de juist in Nederland zeer sterk ontwikkelde tak van plantenveredeling, waarvan de resultaten ten goede komen aan iedereen in de wereld. Als planten gepatenteerd worden, komt de basis van de voedselproductie in handen van een select groepje heel grote wereldspelers.

Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Voedsel is van zo groot strategisch belang, dat de zeggenschap erover niet in handen mag komen van maar enkele partijen. Niet voor niks is hierover bezorgdheid in Europa. Uitgerekend de VVD, normaliter niet de eerste partij die zich opstelt tegenover het grote bedrijfsleven, heeft er vragen over heeft gesteld aan de Europese Commissie. Patentbescherming is belangrijk maar de voedselvoorziening gaat voor.

Beheer
WP Admin