AlgemeenOpinie

Het einde van coöperatie ForFarmers

“Dapper van ForFarmers om de coöperatie met de beursgang definitief gedag te zeggen”, zegt Hanna. “Een fusie met de echte coöperatie Agrifirm zat er toch niet in. Die krijgt nu de ruimte om via het coöperatieve principe heel Nederland te veroveren.”

Interessant dat twee coöperaties zich zo verschillend ontwikkelen. Agrifirm legt steeds meer de nadruk op het wezen van de coöperatie:  als boeren samen werken aan een beter inkomen.

Daartegenover is ForFarmers gericht op groei. Nationaal en internationaal. Aandeelhouders en dividend staan centraal. Bij Agrifirm staat de boer en zijn inkomen centraal. Dat zijn duidelijk verschillende bedrijfsfilosofieën.

“We zullen zien hoe het zich ontwikkelt”, zegt Hanna knikkend. “Coöperatief denkende leden van ForFarmers hebben kunnen het straks met de coöperatie Agrifirm proberen. Wij hebben nu de vrijheid. Die verschaft Forfarmers ons zelf met de beursgang. Maar vervreemdt zichzelf daarmee, net als de Rabo, van haar leden.”

Hans vindt het een prima ontwikkeling: “Dat denken in hokjes om dingen onder het mom van coöperatie samen te doen, is niet meer van deze tijd. Prijs en kwaliteit zijn belangrijk. En dat weet ForFarmers net zo goed als Agrifirm. Het grote voordeel voor de leden van ForFarmers is dat we het kunnen uitproberen.”

Kennelijk sta ik alleen in mijn standpunt dat coöperatie nog steeds de beste manier is voor de boer om doelen te bereiken. De boer alleen kan niets. Samen kan men sterk zijn. Dat hadden de oprichters van de coöperaties vroeger goed begrepen.

Het bewijs is er trouwens nog iedere dag. Coöperatie is de prijszetter. Kijk naar FrieslandCampina. Alle particuliere ondernemingen richten zich naar die prijs. Bij het veevoer wordt dat straks Agrifirm. Alle ogen zijn op Ton Loman en zijn mensen gericht. Die verdienen het dat er een toestroom van nieuwe leden en afnemers in Nederland komt. Dan kunnen ze met stijgende omzetten laten zien waar ze toe in staat zijn. Hun functie als prijszetter wordt in de toekomst steeds belangrijker.

Dat is echt boerenbelang.

Beheer
WP Admin