Redactieblog

1998 x bekeken 16 reacties

Even dimmen met promotie bio- en superfood

U mag het best weten: als overtuigd gangbare boer erger ik me aan de vanzelfsprekendheid waarmee biologisch de hemel in wordt geprezen. Net alsof dat zoveel gezonder en lekkerder is.

Welnu, de laatste week werd ik op mijn wenken bediend. Eerst kwam er een landelijke eierentest naar smaak. Een deskundige jury, waarvan de leden vaak biologische producten promoten, proefde eieren: maïseieren, omega 3-eieren, blijekip-eieren, biologische eieren en gewone scharreleieren.

Het resultaat was opmerkelijk. Na een blinde smaaktest stelden de deskundigen vast dat de goedkoopste scharreleieren het lekkerst waren. Deze kostten €1,25 per zes stuks, terwijl het maïsei met €1,70 het duurst was. De biologische kip stond er met €1, 45 wat prijs betreft tussen. Waarmee ik maar wil zeggen dat biologisch vaak alleen maar beleving is en niets met smaak of kwaliteit te maken heeft. Gangbaar is ook volgens de regels geproduceerd en net zo gezond. En nu het lekkerst.

Dan het in opkomst zijnde superfood. Hierin zitten onder meer gojibessen, chiazaad en zeewier. Deze producten worden speciale eigenschappen toegedicht, die de gezondheid bevorderen. En dus worden ze grif, al of niet verwerkt tot een product, gekocht.

Het Voedingscentrum, een objectief instituut, zegt dat niet is aangetoond dat de producten een gunstige werking op de gezondheid hebben. Vorige week bleek uit een onderzoek echter wel dat ze vaak te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Maar liefst 23 procent van de onderzochte grondstoffen ging over de grens.

Voor mij als gangbare boer een hele geruststelling. Bij ons gaat ook wel eens wat fout, maar dus zeker ook bij superfood en bij biologische producten. Dat de besmetting met vogelgriep het vaakst voorkomt op bedrijven met een open uitloop, moet tot nadenken stemmen.

Daarom: promotie van zowel biologisch als gangbaar, prima. Maar de ene niet boven de andere verheffen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De koper bepaalt het aanbod, als het goed is tenminste.

 • trrw

  Misschien is en biologisch ei niet lekkerder, maar de meeste mensen kopen dit ei voor het betere dierenwelzijn. En laten we eerlijk zijn: die 'scharrel' eieren zijn toch echt niet meer van deze tijd.

 • bertes

  je moet als boer eens na denken; wat is boeren voor mij.
  1= alleen maar produktie en meer meer meer. en steeds goedkoper. torenhoge schulden. zoveel mogelijk staarten in de stal, dat teld.
  2= vrijheid. je eigen tijd indelen. niet razen tegen de klok. niet meer meer meer.
  maar genoeg is genoeg. en tijd voor ander zaken. en je niet gek laten maken door de LTO en politiek. enz.

 • Jaap39

  biologisch is simpelweg een marketing verhaal richting consumenten.  Niet meer en niet minder. Een doordachte campagne voor gangbaar gaat de consument wel oppakken.  Maar aangezien de (onnozele) consument graag betaald voor sprookjes als bio eco en vega kan het verstandig zijn die consument in die waan te laten. Het levert tenslotte gewoon geld op.....

 • A1967

  Jaap39,  is dat uw marketing , je afnemers onnozel noemen? 

 • Jaap39

  Het staat tussen haakjes.
  Maar indien een consument dergelijke keuzes maakt mag ik toch vinden dat dat onnozel is nietwaar?

 • A1967

  #6 u hebt precies weergegeven waar u voor staat 

 • Elevage

  steeds vaker worden er teksten gebruikt als'superfood', duurzaam, verantwoord etc. Allemaal mooie teksten die helaas niet duidelijk uitleggen waarom ze die kwalificatie verdienen. Sterker nog, ze kunnen die niet eens waarmaken.
  Maar zolang er door allerlei hardroepende en overtemmende partijen aandacht wordt getrokken nemen veel mensen dit allemaal voor waarheid aan.
  Er zijn helaas geen programma's op de tv die bijvoorbeeld eerlijk en duidelijk uitleggen waar een produkt vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Voedselproduktie wordt tegenwoordig via Radar gecommuniceerd, en dan vooral zeer eenzijdig, een tegenstem is er niet of krijgt de kans niet. Dus neemt de consument aan dat het allemaal waar is.

  Consumenten hebben ook niet de zin en de tijd om uit te zoeken waar iets vandaan komt, dus de producent moet zelf zorgen dat alles duidelijk is. Hier ligt een schone taak!

 • Timpelsteed

  En dan kom je anno 2015 zo'n blog tegen volgestopt  met geweldig generaliserende 'wijsheden'. Natuurlijk mag je zelf schrijven wat je wilt maar dit heeft wel een erg hoog 'kat in het nauw' gehalte.

  En wanneer je eigen 'sterke' punt vooral goedkoper is dan beter dan vraag ik me af of de agrarische sector wel gediend is met deze mening. 

  Ik wacht rustig af, volgende week 'de wereld voeden?' of GMO is super!,wellicht roken is best wel goed voor je.....?

 • ohzo

  Helemaal niets ' kat in het nauw' gehalte. Moet eens met feiten komen, niet met gewauwel. De meesten zijn tegen GMO in Europa, maar wordt netjes door de strot geduwd. Feit is dat biologisch bij lange na niet betekend 'gezond'. 

 • agratax2

  @ohzo. Wanneer gaan we verschil maken tussen GMO en aan vergif aangepaste planten. Volgens mij zit de angst niet in de GMO maar in het feit dat de plant resistent is tegen een bestrijdingsmiddel, dat ze wel op neemt en waarvan niemand weet, wat de gevolgen zijn op termijn voor de consument (mens of dier) van dit product. Daar komt dan nog bij de plant die zijn eigen insectengif maakt een gif, dat bij normaal gebruik een wachttijd kent van 1 tot 3 weken voor er geoogst mag worden. De plant kent geen wachttijd, die produceert het gif tot hij dood is of geoogst wordtn nu zit het gif in de plant ern vroeger op de plant. 

 • joohoo

  Lijkt een beetje op het soya verhaaltje, in de VS en zuid Amerika wordt 100% gen soya verbouwd dat wordt verscheept naar Europa.
  Hoe ze het doen is nog de vraag maar op zee kunnen ze er wel wat van.
  waneer het schip in een Europese haven aanlegt is het opeens gen tech vrije soya, en we trappen er allemaal in!!.

 • Peterrrs

  @ joohoo. Kun je dat bewijzen of heb je dat in de kroeg opgevangen?
  In het eerste geval kun je het beter breder uitdagen dan hier op zo'n weblog, er zijn vast televisieprogramma's die hier op in wille springen.
  In het tweee geval is het te overwegen om niet naar buiten te brengen wat je in de kroeg hoort, dat voorkomt doorgaans veel problemen.

 • koestal

  Het is blijkbaar mode om tegen de gangbare landbouw aan te trappen,alles wat ver komt vind men goed

 • landboer


  Toch is het marketing verhaal van bio veel beter want er is een groot tekort aan biomelk!  En dat is belangrijk ,niet wat beter of lekkerder is.

 • agro1

  prima toch? veel geld voor weinig opbrengst. neemt oppervlakte in en werkt dus prijsondersteunend voor normale productie. lang leve de onozelaars, zij zullen in vreugde leven. als er genoeg van zijn, wij ook.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.