AlgemeenOpinie

Even dimmen met promotie bio- en superfood

U mag het best weten: als overtuigd gangbare boer erger ik me aan de vanzelfsprekendheid waarmee biologisch de hemel in wordt geprezen. Net alsof dat zoveel gezonder en lekkerder is.

Welnu, de laatste week werd ik op mijn wenken bediend. Eerst kwam er een landelijke eierentest naar smaak. Een deskundige jury, waarvan de leden vaak biologische producten promoten, proefde eieren: maïseieren, omega 3-eieren, blijekip-eieren, biologische eieren en gewone scharreleieren.

Het resultaat was opmerkelijk. Na een blinde smaaktest stelden de deskundigen vast dat de goedkoopste scharreleieren het lekkerst waren. Deze kostten €1,25 per zes stuks, terwijl het maïsei met €1,70 het duurst was. De biologische kip stond er met €1, 45 wat prijs betreft tussen. Waarmee ik maar wil zeggen dat biologisch vaak alleen maar beleving is en niets met smaak of kwaliteit te maken heeft. Gangbaar is ook volgens de regels geproduceerd en net zo gezond. En nu het lekkerst.

Dan het in opkomst zijnde superfood. Hierin zitten onder meer gojibessen, chiazaad en zeewier. Deze producten worden speciale eigenschappen toegedicht, die de gezondheid bevorderen. En dus worden ze grif, al of niet verwerkt tot een product, gekocht.

Het Voedingscentrum, een objectief instituut, zegt dat niet is aangetoond dat de producten een gunstige werking op de gezondheid hebben. Vorige week bleek uit een onderzoek echter wel dat ze vaak te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Maar liefst 23 procent van de onderzochte grondstoffen ging over de grens.

Voor mij als gangbare boer een hele geruststelling. Bij ons gaat ook wel eens wat fout, maar dus zeker ook bij superfood en bij biologische producten. Dat de besmetting met vogelgriep het vaakst voorkomt op bedrijven met een open uitloop, moet tot nadenken stemmen.

Daarom: promotie van zowel biologisch als gangbaar, prima. Maar de ene niet boven de andere verheffen.

Beheer
WP Admin