AlgemeenOpinie

Berouw bio-brandstoffen is pas oprecht na schade-afwikkeling

Het Europees Parlement is duidelijk: energiegewassen mogen de productie van voeding en voer niet verdringen. Vanaf 2017 gelden strengere regels voor de productie van biobrandstoffen. Het is een terecht standpunt, maar het voelt toch als een soort berouw.

Uit hetzelfde Brussel kwamen eerder orders om verplicht biobrandstoffen bij te mengen in transportbrandstoffen, tot een maximum van 10 procent in 2020. Europa wilde zo een bijdrage leveren aan de vermindering van de productie van broeikasgassen. Ondernemers sprongen gretig op dit buitenkansje. De subsidie was aanlokkelijk; de afzet gegarandeerd. Criticasters waarschuwden direct al dat het beleid tot verdringing zou leiden, terwijl de wereld zich zorgen maakt hoe de bevolking te voeden. Zij krijgen gelijk. In de VS bijvoorbeeld wordt inmiddels 37 procent van het maisareaal bestemd voor de ethanolproductie.

Volgens de nieuwe richtlijn mag straks bij de productie tot 7 procent uit deze conventionele biobrandstoffen bestaan. Brussel wil vooral de productie van moderne biobrandstoffen uit afvalstromen aanmoedigen.

Feit is dat een aantal bedrijven met een kater achterblijft. Zij investeerden volledig volgens de regels, en met steun in de installaties die niet een-twee-drie zijn om te bouwen naar verwerking van afvalstromen. De spelregels zijn op weg naar 2020 veranderd. Bij oprecht berouw hoort nu een goede afwikkeling van de schade.

Beheer
WP Admin