AlgemeenOpinie

Accountants tonen ballen in dierrechtdebat

Staatssecretaris Sharon Dijksma kan in één pennenstreek de gang naar de rechter overbodig maken. Haar Programma Aanpak Stikstof (PAS) verschaft duidelijkheid over afschaffing van ammoniakrechten. Veehouders, en in plaats van hen de accountants, kunnen de rechten dan als afschrijvingspost (blijven) opvoeren. De brief over PAS laat echter lang op zich wachten. Voor dierrechten geldt een ongeschreven afspraak dat deze in 2018 verdwijnen. Ook dit zou Dijksma schriftelijk kunnen bevestigen.

Veel tijd hebben varkens- en pluimveehouders niet. Zij moeten hun belastingformulier over 2014 invullen. De fiscus heeft in de Landbouwnormen aangegeven dat deze dier- en ammoniakrechten niet als afschrijvingspost mogen worden opgevoerd. Opmerkelijk: tot en met 2013 waren deze nog wel aftrekbaar. Maar volgens de Belastingdienst zijn de rechten niet eindig, en dus hoeft er niet op te worden afgeschreven.

Vijf grote accountantskantoren doen het toch, melden zij. Als de fiscus dwarsligt, volgt een gang naar de rechter, kondigen Abab, Countus, Flynth, Alfa en Accon/Avm aan. Het is een opmerkelijke stap. De vijf kantoren trekken gezamenlijk op in een rol als belangenbehartiger. Politieke druk op het departement en Tweede Kamer, onder andere door LTO Nederland en varkensvakbond NVV, hebben tot nu toe geen effect gesorteerd.

En het gaat wel degelijk ergens om. Alleen al in 2013 is voor €32,5 miljoen aan varkensrechten en €39,5 miljoen voor pluimveerechten betaald. De sector heeft eigenlijk geen andere keuze. De accountants laten hun ballen zien.

Beheer
WP Admin