AlgemeenOpinie

Aan de slag met mestverwerking

Varkenshouders betalen €19 tot €21 om een kuub mest af te zetten, rundveehouders €13 tot €15 per kuub. Dit is €1,00 tot €1,50 per kuub meer dan voorgaande jaren. Normaliter zakken de prijzen gedurende het uitrijseizoen; dit jaar niet.

Zulke torenhoge prijzen kwamen in vijftien jaar niet voor. De mestmarkt verloopt uiterst stroef. Het komt zelfs voor dat de mesthandelaar de mest niet eens komt ophalen. De kelders dreigen vol te blijven zitten.

Varkensmest delft in de concurrentieslag met rundveemest het onderspit. Veel akkerbouwers geven de voorkeur aan rundveemest vanwege de gunstige gehaltes.

Het alternatief mestverwerking is voor varkensmest al evenmin een uitweg. De installaties draaien op volle toeren. De bestaande verwerkingscapaciteit zit bomvol. Vooral in het Oosten is de situatie penibel, blijkt uit een belronde. In het Zuiden is meer capaciteit.

Hier wreekt zich de uiterst gevoelige discussie over mestverwerking. Er zijn voldoende initiatieven, maar deze komen niet echt van de grond. Veelal omwille van de lastige vergunningsprocedures, maar even zo vaak omdat varkenshouders zich niet langdurig willen binden aan een project.

Tot nu toe was afzet goedkoper dan verwerking. In tijden met krappe marges is de keuze dan snel gemaakt. De huidige situatie leert dat dit geen goede keuze meer is. De mestwereld zal niet drastisch veranderen. De varkenshouderij, maar ook de veehouderij, moet echt werk gaan maken van mestverwerking.

Beheer
WP Admin