Commentaar

1969 x bekeken 10 reacties

AMvB bijt nog niet echt

Melkveehouders met groeiplannen of die in 2014 flink gegroeid zijn, zaten met samengeknepen billen te wachten op de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die de grondgebondenheid moet regelen.

Die huivering blijkt achteraf onnodig. De AMvB vereist in de praktijk nauwelijks extra grond. Dat komt door twee trucs.

Ten eerste is de peildatum voor de grondgebondenheidseis verlegd van 2013 naar 2014. Elke uitbreiding in het aantal dieren die in 2014 is gerealiseerd, valt dus buiten de voorwaarde van 'grondgebondenheid'. Wie afgelopen jaar de stallen vol zette met vee wordt dus beloond met extra rechten. Het gros van de groeiers is hierdoor waarschijnlijk al uit de brand.

Daarnaast worden de extensieve bedrijven ontzien voor de grondgebondenheidseis. Voor uitbreiding tot 20 kilo fosfaatoverschot per hectare, grofweg 1,5 koe met jongvee per hectare, is geen extra grond nodig. Een vervangende verwerkingsovereenkomst (VVO) volstaat dan. Bij uitbreiding tot een overschot van 50 kilo fosfaat per hectare is 42,5 kilo aan VVO's nodig en 7,5 kilo aan fosfaatplaatsingsruimte in grond. Dat betekent dat bij uitbreiding van 1,5 naar 2 koeien (inclusief jongvee) per hectare nog nauwelijks extra grond nodig is.

Alleen voor de intensievere bedrijven begint de grondgebondenheidseis te knellen. Bij uitbreiding boven 50 kilo fosfaatoverschot, moet de helft van de overschotsgroei gekoppeld worden aan extra grond. Maar ja, de meeste intensieve bedrijven hebben de afgelopen jaren al stappen gezet.

Daarmee remt de AmvB wel, maar bijt ze nog niet echt.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER


  Bodde ziet het rooskleurig in. Ik lees hier op boerderij.nl ook wel eens een verhaal over een boer die wil groeien van 60 naar 400 koeien. En zo zijn er meerdere soorten verhalen, voor deze boeren is dit nogal een probleem.

  Ik vind persoonlijk de hectare norm ook vrij streng en ik denk dat de al gegroeide bedrijven geluk hebben.

 • j.verstraten1

  Bodde heeft geen idee wat hij schrijft.
  Hij gaat er gemakshalve maar vanuit dat stallen die de afgelopen jaren gebouwd zijn al vol staan.
  Daarbij is je referentie een gewogen gemiddelde. Je stallen volhebben in december betekent niet altijd je stallen vol.
  Hij gaat er ook nog vanuit dat de 1e 20 kg fosfaat die je uitbreid gratis is! Maar dat is alleen het geval als je nu geen overschot hebt, en 60% van de bedrijven produceert al meer fosfaat dan er eigen grond voor is.
  Dus al bijt de Amvb niet voor de sector in zijn geheel, ga ik er wel vanuit dat bij individuele boeren de kop eraf gaat als er geen acceptabele knelgevallenregeling komt.

 • farmer4life1

  van 60 naar 480 melkkoeien, die ondernemers hebben mogelijk beschikking tot  100 hectare land dat in eigendom is van een rijke adel. Zij hebben goed nagedacht, vergis je niet. Alleen het managen van 60 en 480 koeien zit wel een verschil in. 

 • alco1

  Wat wel bijt zijn de kosten.

 • simpel boerke

  Bodde doet er wel erg makkelijk over. 20 kg fosfaat overschot zit je zo aan. Voor voer kun je dan nog steeds zelfvoorzienend zijn,  dus zo intensief is dat niet. Probeer maar eens extra grond bij te huren als je wilt uitbreiden. Zo makkelijk is dat niet, anders had je het al lang en ga er maar vanuit huurprijzen zullen stijgen.  Verhuurders zijn ook niet gek en weten ook dat je steeds afhankelijk er van hun wordt.

  En alle stallen vol, ik geloof er niets van en het gaat zoals @2 zegt over het gemiddelde van dat jaar. Volgens mij wordt er toch op veel bedrijven flink gerekend hoe hier mee om te gaan.

 • haj146

  Probleem wordt erg onderschat. Probeer maar eens wat te huren! En dan erbij,wil je niet groeien maar sparen voor grond dan pakt de fiscus je wel 2 keer. dadelijk niets meer af te schrijven, mooi potje voor de overheid! kunnen ze mooi natuur van aanleggen wat de boer nog verder belemmerd! Dijksma en haar linkse werkloze vriendjes naaien ons van alle kanten. Hoe eerder dit kabinet verdwijnt hoe beter.

 • schoenmakers1

  aalderink, ik ben ook niet weg van dit kabinet, maar wie zou het wel goed kunnen en/of willen doen, we zitten nu toch met de vvd, zou toch geweldig moeten zijn

 • sjakie


  Robert, je rekensom klopt niet.

  Wanneer een bedrijf een fosfaatoverschot heeft tussen 20 en 50 kg/ha mag maximaal 75% van het additionele overschot verwerkt worden en dient dus minimaal 25% geplaatst te worden op eigen grond. De verhouding wordt dan 37,5 kg aan VVO's en 12,5 kg aan grond bij een overschot van 50 kg/ha. Voor elke 8 koeien extra dan ongeveer een ha nodig.

  Een intensief bedrijf met overschot > 50 kg/ha dient 50% met eigen grond af te dekken, dat betekent voor 4 extra koeien ongeveer een ha nodig.

  Inderdaad, de AMvB bijt niet door, maar voorkomt excessen. Dat was toch de bedoeling?

 • koestal

  wie het weet,mag het zeggen.

 • koestal

  De mestmarkt is nu al onrustig ,door de onduidelijkheid !

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.