AlgemeenOpinie

We hebben er oren naar!

Onze Belg heeft een spetterende start in Nederland. Nog voor hij onze boerderij heeft bereikt, is zijn rugtas uit de auto van een studiegenoot gestolen. Midden in Utrecht, ruitje ingetikt. Welkom in Nederland.

Hij is er vrij rustig onder, misschien omdat zijn gloednieuwe laptop de brutale diefstal wel heeft overleefd. De laptop waarmee hij zijn opdrachten moet maken over de groei van ons jongvee. Ik vind het een leuke opdracht. Het meten van de kalveren is iets wat hier eerlijk gezegd niet gebeurt. We schatten in hoe ze het doen en voeren op het oog. Nu gaan we er achter komen of we het wel goed doen.

De volgende ochtend is Wijnand met onze stagiair bezig in het afkalfhok. Er zijn die nacht twee kalveren geboren en Wijnand oormerkt de beide stiertjes meteen. Onze Belgische stagiair merkt op dat ze in België net gestart zijn met oormerkbiopten. Bij het merken wordt direct een hapje uit het oor van het kalf genomen. Na opsturen weten ze binnen drie dagen de BVD-status van het kalf. Door de koppeling met I&R is er weinig kans op fouten en zo zullen in het eerste jaar van de verplichte BVD-bestrijding in België al zo’n 800.000 kalveren getest worden.

Ik vind het de ideale manier van uitbanning. Alleen de BVD-vrije kalveren krijgen een paspoort en alleen voor hen is handel mogelijk. De gevonden dragers worden afgevoerd. Zo raak je de virusfabriekjes snel kwijt. Wat zal dat gaan schelen in diergezondheidskosten! BVD is een gemene sluipmoordenaar en brengt op besmette bedrijven een kostenpost van €25 tot wel €150 per koe per jaar met zich mee. Deze manier van certificering werkt prachtig. Is het kalf negatief? Dan is de moeder ook meteen erkend dragervrij.

Het is een mooi voorbeeld voor onze Nederlandse stuurgroep IBR/BVD. Deze groep is nog druk bezig met de invulling van het wettelijk kader. Gaat er wel of niet gevaccineerd worden? Hoe wordt alles ingepast binnen de Brusselse regels? En hoe gaan we om met importen met name in de vleeskalversector? Nu de productschappen er niet meer zijn moet deze taak door anderen opgepakt worden. Maar iets goeds kopiëren lijkt me niet verkeerd. Die Belgen zijn zo gek nog niet.

Beheer
WP Admin