Redactieblog

2052 x bekeken 5 reacties

We hebben er oren naar!

Onze Belg heeft een spetterende start in Nederland. Nog voor hij onze boerderij heeft bereikt, is zijn rugtas uit de auto van een studiegenoot gestolen. Midden in Utrecht, ruitje ingetikt. Welkom in Nederland.

Hij is er vrij rustig onder, misschien omdat zijn gloednieuwe laptop de brutale diefstal wel heeft overleefd. De laptop waarmee hij zijn opdrachten moet maken over de groei van ons jongvee. Ik vind het een leuke opdracht. Het meten van de kalveren is iets wat hier eerlijk gezegd niet gebeurt. We schatten in hoe ze het doen en voeren op het oog. Nu gaan we er achter komen of we het wel goed doen.

De volgende ochtend is Wijnand met onze stagiair bezig in het afkalfhok. Er zijn die nacht twee kalveren geboren en Wijnand oormerkt de beide stiertjes meteen. Onze Belgische stagiair merkt op dat ze in België net gestart zijn met oormerkbiopten. Bij het merken wordt direct een hapje uit het oor van het kalf genomen. Na opsturen weten ze binnen drie dagen de BVD-status van het kalf. Door de koppeling met I&R is er weinig kans op fouten en zo zullen in het eerste jaar van de verplichte BVD-bestrijding in België al zo'n 800.000 kalveren getest worden.

Ik vind het de ideale manier van uitbanning. Alleen de BVD-vrije kalveren krijgen een paspoort en alleen voor hen is handel mogelijk. De gevonden dragers worden afgevoerd. Zo raak je de virusfabriekjes snel kwijt. Wat zal dat gaan schelen in diergezondheidskosten! BVD is een gemene sluipmoordenaar en brengt op besmette bedrijven een kostenpost van €25 tot wel €150 per koe per jaar met zich mee. Deze manier van certificering werkt prachtig. Is het kalf negatief? Dan is de moeder ook meteen erkend dragervrij.

Het is een mooi voorbeeld voor onze Nederlandse stuurgroep IBR/BVD. Deze groep is nog druk bezig met de invulling van het wettelijk kader. Gaat er wel of niet gevaccineerd worden? Hoe wordt alles ingepast binnen de Brusselse regels? En hoe gaan we om met importen met name in de vleeskalversector? Nu de productschappen er niet meer zijn moet deze taak door anderen opgepakt worden. Maar iets goeds kopiëren lijkt me niet verkeerd. Die Belgen zijn zo gek nog niet.

Laatste reacties

 • agro1

  en dit is nog maar het begin. de belgische veehouderij staat op een heeeeel hoog niveau. nl melkt en kan verder nog veel leren.

 • W Geverink

  In NL is men wel vaker druk met het uitvinden van het wiel.

 • ed12345

  Claudia spreekt de stagiar ook Vlaams of alleen frans?
  In het geval hij alleen frans spreekt zal dat zo af en toe wel gelardeerd zijn met wallon(waals)

 • wittewelle1

  Ed: Onze Belg spreekt perfect Vlaams. Ons Frans -en dat van hem- is niet al te best ;)
  We leren een hoop! Muizenstrontjes= hagelslag, ene darm= een (water)slang. Hij is een superfijne en gezellige stagiair.
  Zo één die je iedereen gunt!

 • ed12345


  Claudia houd ons dan maar op de hoogte .Dat zijn de mooie verhalen

  Ik heb inder tijd door op de zinsbouw van de vlamingen te letten de franse zinsbouw makkelijker onder de knie gekregen b.v. Een meter en 'n half,  of :het is dat he'

  Ik heb hier in de begin 80er jaren verschillende franse stagaires gehad  Hele goeie en hopeloze een was vrachtwagenchaufeur en had zich opgegeven om eens in canada te kijken een andere kwam rechtstreeks van het pensionaat ook geen succesEen andere was super goed hebben we na al die jaren nog contact mee is ook over geweest met zijn vrouw 

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.