AlgemeenOpinie

Radar is boos

Een boze brief van tv-programma Radar over mijn blog van 3 maart. De juridische afdeling van de omroep Tros maant mij tot nederigheid en wil een correctie. Jurist A. van Tricht valt over de kritische noot richting het programma en presentatrice Hertsenberg. Ze vindt dat er onjuistheden in staan.

Dat is ook zo. Ik heb Ferdy Roet van de Stichting Loterijverlies een advocaat genoemd, maar het is volgens Van Tricht een jurist. Akkoord, ik lig er niet wakker van – je hebt goede juristen en slechte advocaten en andersom – maar de tere zieltjes van Radar kennelijk wel.

Dan komt er in de brief een hele verhandeling over alle rechtszaken plus de procedures bij de Raad van de journalistiek. Die waren niet alle bestemd voor Radar, maar eveneens voor het programma Opgelicht. Ook dat presenteert mevrouw Hertsenberg. Zij is overal dus wel bij betrokken.

Deze gegevens werden bekend door een conflict tussen Loterijverlies en Radar. Daarover publiceerde Gerard Reijn, onderzoeksjournalist bij de Volkskrant. Het werd een artikel met citaten van jurist Ferdy Roet.

Ik las het artikel via Google en heb een aantal gegevens gebruikt voor mijn blog. Tenslotte is de Volkskrant een kwaliteitskrant en de heer Reijn schrijft verantwoorde stukken. Ik verwijs Radar graag naar hen voor de bevrediging van hun gevoel met onjuiste argumenten bejegend te zijn. Overigens had ik natuurlijk beter direct de Volkskrant als bron kunnen noemen.

Wat voor gevoel heb ik nu bij deze boze brief? Een slecht gevoel. Radar, die velen en vooral ook de boeren constant met halve waarheden in de verkeerde hoek zet, is boos als er kritiek komt op hun eigen handelswijze. Dat is komisch en tegelijk om te huilen. Als ik mijn blog herlees, valt die in het niet bij alle ellende die door Radar op de televisie over onze sector wordt uitgestort.

En dan zwijg ik nog over de dwarsverbanden die presentatrice Hertsenberg heeft met actiegroepen en partijen. Haar man, Niko Koffeman, is Eerste Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Het contact met Marianne Thieme is intensief. Met de man van Thieme, Jaap Korteweg, bedacht hij het concept van “De Vegetarische Slager”.

Is het nog een vraag waar haar weerzin tegen de landbouwsector vandaan komt? Bovendien is ze overtuigd vegetariër. Sinds 2009 heeft ze belang bij een eigen website over vegetarisch eten. Ze beantwoord vragen in de sfeer van ‘lieve Antoinette’. Objectiviteit kun je van haar en dus van Radar niet verwachten. Dat mag allemaal, maar beef dan niet bij een beetje kritiek uit die sector.

Heb ik spijt? Nee. Alleen verbaas ik mij over de kleine geesten bij Tros Radar als ze gekieteld worden. En dat, terwijl ze zelf niet anders en zelfs veel ergere dingen doen. Net een ondeugend kind dat begint te schreeuwen als een speenvarken als ze lichtelijk wordt bestraft.

Lees ook de blog van Vergaderboer van 3 maart: Tros Radar aanpakken

Beheer
WP Admin