AlgemeenOpinie

Ontrouwe coöperatiedirecteuren

Mag je van een coöperatiedirecteur verwachten dat hij solidair blijft met zijn werkgever? Misschien vroeger wel, toen de coöperatie nog idealistische trekken vertoonde. Nu het internationale ondernemingen zijn, steeds minder.

“Boeren missen het coöperatieve gevoel wel bij hun directeuren”, zegt Hanna. “Ze ervaren minder begrip. Daardoor verzwakt de band met de coöperatie en wordt vooral naar kortetermijnresultaten gekeken. Minder naar de noodzaak verwerking of aankoop in eigen hand te hebben. Om een deel van de keten te beheersen.”

Dat is de realiteit. FrieslandCampina ligt goed in de markt vanwege de goede melkprijs. Vion vertoont het omgekeerde beeld: slechte resultaten en dus uit het hart van de varkensboer. In beide gevallen is de coöperatieve gedachte niet leidend.

Dan kom ik bij de kern: mag je van een coöperatiedirecteur een blijvend correcte opstelling ten opzichte van zijn baas verlangen? Mag hij, als hij met pensioen is, zich actief manifesteren in het kamp van de tegenpartij, de particulier in dezelfde markt?

Ik worstel met die vraag. Dat komt door Bernard Bijvoet, voormalige directeur Campina. Hij vertrok met een riant pensioen. Hij werd daarna voorzitter van de Raad van Commissarissen van A-ware. Onder zijn leiding en toezicht bouwde die een nieuwe kaasfabriek in Heerenveen. Een grote concurrent voor de kaasdivisie van FrieslandCampina, hun zorgenkindje.

Even naar de recente geschiedenis. Bijvoet was directeur van Campina en Olieslager van Friesland Foods. De heren konden elkaars bloed wel drinken. Een fusie tussen beide was uitgesloten. Later namen de voorzitters het heft in handen en ontstond FrieslandCampina. Met Cees ’t Hart aan het roer.

In die tijd bouwde Bijvoet, genietend van zijn Campinapensioen, mee aan de grootste kaasconcurrent van FrieslandCampina. Mag dat? Ja. Is het coöperatief ten opzichte van je laatste broodheer? Nee.

“Om van fatsoen en gevoel voor de coöperatieve boer maar niet te spreken. En van al die boerenbestuurders, die hem steunden”, veroordeelt Hanna.

Beheer
WP Admin