Redactieblog

2684 x bekeken 6 reacties

Ontrouwe coöperatiedirecteuren

Mag je van een coöperatiedirecteur verwachten dat hij solidair blijft met zijn werkgever? Misschien vroeger wel, toen de coöperatie nog idealistische trekken vertoonde. Nu het internationale ondernemingen zijn, steeds minder.

"Boeren missen het coöperatieve gevoel wel bij hun directeuren", zegt Hanna. "Ze ervaren minder begrip. Daardoor verzwakt de band met de coöperatie en wordt vooral naar kortetermijnresultaten gekeken. Minder naar de noodzaak verwerking of aankoop in eigen hand te hebben. Om een deel van de keten te beheersen."

Dat is de realiteit. FrieslandCampina ligt goed in de markt vanwege de goede melkprijs. Vion vertoont het omgekeerde beeld: slechte resultaten en dus uit het hart van de varkensboer. In beide gevallen is de coöperatieve gedachte niet leidend.

Dan kom ik bij de kern: mag je van een coöperatiedirecteur een blijvend correcte opstelling ten opzichte van zijn baas verlangen? Mag hij, als hij met pensioen is, zich actief manifesteren in het kamp van de tegenpartij, de particulier in dezelfde markt?

Ik worstel met die vraag. Dat komt door Bernard Bijvoet, voormalige directeur Campina. Hij vertrok met een riant pensioen. Hij werd daarna voorzitter van de Raad van Commissarissen van A-ware. Onder zijn leiding en toezicht bouwde die een nieuwe kaasfabriek in Heerenveen. Een grote concurrent voor de kaasdivisie van FrieslandCampina, hun zorgenkindje.

Even naar de recente geschiedenis. Bijvoet was directeur van Campina en Olieslager van Friesland Foods. De heren konden elkaars bloed wel drinken. Een fusie tussen beide was uitgesloten. Later namen de voorzitters het heft in handen en ontstond FrieslandCampina. Met Cees 't Hart aan het roer.

In die tijd bouwde Bijvoet, genietend van zijn Campinapensioen, mee aan de grootste kaasconcurrent van FrieslandCampina. Mag dat? Ja. Is het coöperatief ten opzichte van je laatste broodheer? Nee.

"Om van fatsoen en gevoel voor de coöperatieve boer maar niet te spreken. En van al die boerenbestuurders, die hem steunden", veroordeelt Hanna.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Dussss, en dan nu 3 grote kaasspelers binnen de Nederlandse grenzen. En dan met zijn drieën een vliegticket boeken om met zijn drieën overal in de wereld diezelfde kwaliteitskaas te verkopen, van die dezelfde kwaliteitsmelk. 
  Wat zou een gemiddelde inkoper in China, midden oosten of Afrika daarvan denken. Jawel, 3 verkopende Nederlandse partijen in een aanbodmarkt. Beetje inkoper weet dit natuurlijk tot op het bot uit te 'melken'. 

  Tijd voor een enorme fusie in kaasland zodat we vanuit Nederland wereldwijd als 1 partij kunnen  exporteren. 
   Op die manier kan je kwaliteit van kaas en marktmacht combineren. 

 • Mozes

  @Jaap39, kaas wordt in het buitenland (buiten Europa) niet verkocht als een bulkproduct maar als een onderscheidend merkproduct. Iedere producent probeert daar met zijn eigen merk een positie in de markt te verwerven. Net zoals Cono met zijn merk een positie heeft in Nederland. 

 • Jaap39

  #2 Mozes,
  Klopt, onderscheiden door het merk. Je zou toch denken dat een inkoper daar niet erg gevoelig voor is. Een eindgebruiker wel! Die Chinees wil gewoon de Hollandse vlag zien, dat geeft het vertrouwen. En om nu als Nederland met 3 merken aan te komen in China of Afrika lijkt zacht gezegd nogal onhandig. 

  En natuurlijk begrijp ik ook Cono, maar dat is een ander type producent, die zoekt niet de grote exportklappers zoals de grote 3. 

  Handen ineen slaan en niet elkaar meer lastig vallen in die export markten. De inkoper vaart er wel bij. Bovendien weet die inkoper dat zowel merk A als B als C uit Nederland van super kwaliteit zijn.  ongeacht het merk.

 • agratax2

  Het gaat hier niet specifiek over zuiveldirecteuren. Ik denk dat iedere directeur bij aantreden een contract moet tekenen, dat hij / zij niet binnen 5 jaar na vertrek bij een gelijksoortig bedrijf aan de slag mag gaan. Het beroemde concurentie beding waar ze al hun medewerkers met gevvoelige informatie toe verplichten, hebben ze voor zichzelf  niet van toepassing verklaard. Hoe hypocriet kun je zijn. 

 • hylkema.l


  Het gaat niet alleen voor A-ware, maar ook bij Fronterre zijn de topmensen werkzaam geweest bij FrieslandFoods. Na de fusie met campina werden zij op een zijspoor gezet, en het is dan goed dat zij hun capaciteiten op een andere plaats gebruiken.

 • koestal

  Friesland-Campina levert nu ook melk aan Aware in Heerenveen,ze moeten wel van Brussel,dat isfgesproken met de NMA na de fusie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.