Commentaar

1724 x bekeken 2 reacties

Moderne geautomatiseerde boer gaat op vakantie

Boeren halen veel voldoening uit praktijkwerk. Nog wel. Er is een verschuiving gaande van fysieke arbeid naar hersenarbeid. Daardoor kan de boer eens een keer op vakantie.

Boeren zijn gepassioneerde harde werkers. Dat blijkt ook maar weer eens uit een online enquête van Boerderij. Een ruime meerderheid van 1.200 veehouders en akkerbouwers in de online peiling maakt werkweken die fors langer zijn dan de standaard veertig uur. Ze zijn soms zelfs tachtig tot honderd uur per week in touw, vooral tijdens het voor- en najaar. Maar dat zijn ook de perioden waarvan de meeste boeren, ondanks de piekdrukte, vaak erg zeggen te genieten. Het dagelijks voeren van koeien of de lange dagen op de trekker ervaren veel boeren als ontspanning. Ruim 97 procent zegt dan ook 'heel erg veel plezier tot best veel plezier' te hebben in het werk. Slechts 2,4 procent heeft er geen lol in.

Praktijkwerk compenseert toegenomen financiële verplichtingen en mentale druk
Vooral de traditionele boerengezinnen halen hun voldoening en gevoel van beloning uit het dagelijkse werk in de praktijk. Het compenseert de toegenomen administratieve en financiële verplichtingen en de mentale druk om te blijven groeien. De oprukkende automatisering doet daar niets aan af. Sterker, het kan voor veel boeren hun passie en het werkplezier wel eens de nek om draaien.

De verregaande automatisering en robotisering zal de komende decennia juist het zo geliefde, ontspannende praktijkwerk uit handen nemen van de boer.

De nadruk ligt steeds meer op ondernemerschap 
De nadruk komt meer en meer op het ondernemerschap te liggen. Zoals het analyseren van data, het afdekken van risico's bij de in- en verkoop van producten en de communicatie met klanten. Er is sprake van een verschuiving van fysieke arbeid naar hersenarbeid. Die vrijkomende tijd wordt nu vaak gelijk opgesoupeerd door schaalvergroting.

Moderne geautomatiseerde boer kan op vakantie even op adem komen
Het moderne, opgeschaalde en geautomatiseerde boerenbedrijf zal veel meer vergen van de mentale belasting, terwijl er minder ontspannend fysiek werk zal zijn om dit te compenseren. Wie loopt er nog af en toe een middagje door de bieten?

Gelukkig krijgen boeren dankzij al die robots en automatisering minder aan tijd gebonden werk. Meer ruimte voor vrije tijd. Tijd om nu wel eens per jaar op vakantie te gaan bijvoorbeeld. Nu nog zitten veel boeren en boerinnen sterk aan huis en haard gebakken. Op vakantie gaan dat doe je niet zomaar. De moderne geautomatiseerde boer kan dat juist wel gaan doen. Even op adem komen en het bedrijf van een afstand bekijken.

Laatste reacties

  • remi123

    Zeer belangrijk dat je het bedrijf meerdere malen per jaar van een afstandje bekijkt. Doet men in het MKB ook.

  • mottonbird


    Boeren gaan gewoon simpel met hun tijd mee !  en de meeste gingen al met vakantie  ?  

Of registreer je om te kunnen reageren.