AlgemeenOpinie

Geen plaats voor wolf in Nederland

De wolf is terug in Nederland. En hoe! Na de Drentse heidevelden verkende hij gisteren in het Groningse Hoogezand het industrieterrein.

Onderweg vergreep hij zich ten minste aan één schaap. Drie andere meldingen worden nog onderzocht.

De provincie Drenthe meldt blij te zijn met de terugkeer van de wolf. Er is nog net geen rode loper uitgelegd. Groningen is iets gereserveerder, en overweegt het dier te verplaatsen. Maar waar naartoe dan? Eigenlijk is er maar één plek waar de wolf een plek zou kunnen krijgen: de Oostvaardersplassen. Misschien nog op de Veluwe, waar ook wilde zwijnen binnen een afrastering lopen. Maar verder is Nederland toch echt te klein, te versnipperd en te dichtbevolkt voor de wolf. Het argument dat het dier in Nederland thuishoort, is ridicule. In 1897, toen het laatste exemplaar in Nederland werd gezien, woonde er nog geen 17 miljoen mensen. De wereld is in ruim 100 jaar toch echt veranderd.

De wolf roept veel emoties op. Terecht, het beest is indrukwekkend. Het knuffelgehalte is laag. Volgens de aanhangers is het gevaar beperkt omdat het dier schuw is. Nou ja, deze niet in ieder geval. De wolf raakt ook wel degelijk de landbouw. In Frankrijk bijvoorbeeld doodden in 2014 circa 250 exemplaren meer dan 8.000 schapen en lammeren.

LTO Nederland roept op tot kalmte. Het gaat ten slotte ook maar om één exemplaar. Het is juist, maar je kunt nu ook het signaal afgeven dat er in Nederland geen plaats is voor de wolf. Ook niet voor één.

Beheer
WP Admin