AlgemeenOpinie

ForFarmers op de beurs

Voercoöperatie ForFarmers wil nu definitief naar de beurs.

Deze mededeling, dinsdag gedaan bij de presentatie van de jaarcijfers, is niet verrassend. De oostelijke voergigant is al jaren aan het voorsorteren op deze route, die een definitief einde maakt aan zijn coöperatieve karakter. Reden om een traantje weg te pinken? Het bedrijf heeft toch coöperatieve wortels.

Sentiment mag geen rol spelen in de wereld van de grote zaken waar ForFarmers wil opereren. Groeien is het devies, vooral in het buitenland. Dat lukt tot nu toe al aardig. Met de beursgang staat de deur open voor grote investeerders. Daarvan kunnen de certificaathouders profiteren, als de koers van het aandeel stijgt. Het maakt ook toekomstige groeisprongen mogelijk.

Geleidelijk aan, stapje voor stapje, hebben de leden afgelopen jaren kunnen wennen aan het idee. Daarbij is gebleken dat ook voor hen het geld vaak de doorslag geeft. Zij kiezen voor cash. Jaarlijks groeit het aandeel dat niet in handen is van leden-afnemers van ForFarmers.

Risico’s zijn er uiteraard. Vijandelijke overnames zijn theoretisch mogelijk, maar onwaarschijnlijk. En vervreemding van bedrijf en boer is mogelijk, maar niet iets om wakker van te liggen. Voor veehouders is voer vooral een kostenpost. Dat is het grote verschil met FrieslandCampina, dat voor boeren juist het geld moet verdienen. Daarbij is er voldoende concurrentie in de voermarkt om de aanbieders scherp te houden.

Beheer
WP Admin