AlgemeenOpinie

Beste jongetje van EU-klas

Het is een intrigerend bericht van Frans Timmermans, tegenwoordig Europees Commissaris voor Betere Regelgeving, aan het adres van Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik (CDA).

“Niet de Europese Unie, maar Nederland zelf veroorzaakt problemen bij de uitvoering van regels voor natuurbescherming”, meldt hij haar. Schreijer vindt dat Nederland moet ophouden eisen te stellen bovenop de EU-regels.

De CDA-politica heeft wel degelijk een punt als zij de strenge regels aan Nederlandse zijde van de grens vergelijkt met de soepelere regels 400 meter verderop in Duitsland. Maar volgens Timmermans moet zij daarvoor niet in Brussel maar in Den Haag zijn. De basisregels voor Natura 2000 zijn vastgelegd in een richtlijn, en daarmee voor elke lidstaat gelijk. Zoals wel vaker wil Nederland het beste jongetje van de klas zijn, en voert de regels stringent, soms zelfs met een plusje, uit.

Timmermans zegt het natuurlijk wat diplomatieker. “Als ik naar Nederland kijk, dan zie ik dat veel problemen ontstaan door de nationale uitvoering en toepassing van Europese regels.” Hij ziet wel degelijk ruimte. In verkiezingstijd moet dit politici aanspreken. Annie Schreijer geeft daar vanuit het Europees Parlement in Straatsburg al wel een aanzet toe: “Stop met nationale koppen op Europese regelgeving”. Het doet er nu in de Provinciale Statenverkiezingen ook toe omdat natuurbeleid steeds meer in handen van provincies liggen.

Beheer
WP Admin