AlgemeenOpinie

Asbest, weg ermee

Het lijkt wel of asbest steeds gevaarlijker wordt. Tot nu gold als vuistregel dat onbeschadigde asbestplaten het beste kunnen blijven liggen waar ze liggen.

Nu blijkt uit onderzoek van Gelderland en Overijssel dat de bodem rondom de meeste daken met asbest ernstig vervuild is, omdat de vezels toch losraken van dakplaten, ook als die in goede staat zijn. Het nieuws komt een dag na de aankondiging van staatssecretaris Wilma Mansveld (milieu) dat asbestdaken in 2024 verboden worden.

Het is schrikken voor iedereen die een asbestdak heeft. Financieel, want linksom of rechtsom moet je dus toch een keer investeren in vervanging. Maar vergeet niet de emotionele kant van de zaak. Het eigen erf blijkt niet veilig. Jaar in jaar uit zijn mensen blootgesteld aan de risico’s van het asbest op het eigen dak, terwijl ze dachten dat dat ongevaarlijk was.

Het gevaar is statistisch. De kans op een nare ziekte is klein, maar niet verwaarloosbaar. Kennis verplicht tot handelen. Naarmate meer bekend wordt over de gevaren, is er minder reden de kop in het zand te steken. Die asbest, daar moeten we van af en hoe eerder hoe beter. Daarna komt de vraag wat te doen met de vervuilde bodems.

Rest de vraag wie het moet betalen. In eerste instantie de eigenaar. Maar omdat het collectieve belang buiten kijf staat, en omdat eigenaren ten tijde van de bouw de gevaren niet goed genoeg kenden, ligt hier ook een collectieve opgave. Hier ligt een rol voor de provincies.

Beheer
WP Admin