AlgemeenOpinie

’t Hart, Herkemij en Loman

Wat is de overeenkomst tussen de CEO’s ’t Hart, Herkemij en Loman? Ze zijn alle drie aangesteld door een Raad van Commissarissen. Voor de rest houdt het ook wel op.

Herkemij, die ’t Hart wel zou willen wezen, maar niet is en Loman, die wars van ijdelheid is en over 100 jaar nog Agrifirm bestuurt. Hij is niet gevoelig voor een half miljoen meer: hij blijft, zijn acteren straalt consistentie uit.

Een CEO aanstellen is geen sinecure. Profielschetsen opstellen en dan de kwaliteiten van kandidaten er naast leggen. Ik heb mij trouwens van meet af aan verbaasd en geuit hoe Herkemij aangesteld kon worden. Totaal geen affiniteit met slachterijen, noch met vleesverwaarding, dan mag er wel een heleboel wishfull thinking zijn, wanneer dat goed komt. Is ook gebleken: hij heeft het nog geen jaar uitgehouden. De RvC, die hem heeft benoemd, heeft wel meer niet te begrijpen beslissingen genomen, zoals de verkoop van Rendac. Cees ’t Hart is door Siebren Attema aangezocht op het moment dat Friesland Coberco en Campina voornemens waren te fuseren. Toen moest het iemand van buiten zijn, anders werd dat niet gepruimd door Campina. Een man gelouterd met beursgenoteerde organisaties werd binnengehaald om een van werelds grootste coöperatieve zuivelfabrieken te leiden. En hij is geslaagd. ’t Hart heeft Friesland Coberco en Campina onder zijn aanvoering samengesmolten en gewerkt aan een eenduidige cultuur in coöperatie en bedrijf. Daar had hij Route 2020 voor nodig, hetgeen hij in zijn zeven jaren heeft laten ontwikkelen. Het is nog niet af, het is uit de startblokken. Jobrotation toepassen en Unilevermensen binnenhalen typeren hem ook. ’t Hart heeft met zijn charismatisch optreden RFC in binnen- en buitenland op de kaart gezet.

En nu gaat hij zomaar weg, het verrast mij. Zou de houdbaarheid van zijn ijdelheid ‘wij voeden de wereld’ dit veroorzaken? Zou de coöperatieve structuur zijn werk te veel beteugelen? Of zou het grote geld lonken? Het is zo simpel: Cees ’t Hart heeft gevoel voor de markt en weet  zijn beurswaarde, ‘skål’.

Beheer
WP Admin