Redactieblog

3743 x bekeken 18 reacties

Rabo echte boerenbank

'Een boer klaagt altijd. Als het goed is, wordt het snel weer minder en als het slecht gaat, is het de schuld van een ander. Dan doen we graag een beroep op de overheid. Dat de belastingbetaler dan voor onze problemen moet dokken, interesseert ons niet.' Dat is het beeld van de boer waar we steeds tegen moeten vechten.

Hieraan moest ik denken toen Rabobank-topman Bert Bruggink vorige week verkondigde dat door nieuwe internationale regels voor het toezicht op de banken de rente voor leningen omhoog gaat. De buffers van de banken moeten groter en dus moeten de rentemarges omhoog. Zo komt er meer geld in de (dode) Rabo-hand.

Deze oplossing van een probleem komt overeen met het beeld dat boeren nog steeds - onterecht - met zich meedragen. In tegenstelling daarmee klopt het voor de Rabo wel redelijk. Die klaagt ook op de meest wonderlijke momenten. Zoals nu. De rente is laag en dat is voor vele boeren een uitkomst.

Maar wat doet Rabobank? Die bederft het plezier door te stellen dat de rente omhoog moet. Weer meer zorgen aan de keukentafel van de boer.

Ze kiezen daarmee voor de gemakkelijkste weg. De rentemarges verhogen, zodat de klant betaalt. Ze kunnen beter eerst in eigen huis de zaak op orde stellen en daar de kosten verlagen. Banken leven nog steeds met het hoofd in de wolken en de Rabo is geen uitzondering.

Men vindt dat anderen hun problemen moet oplossen. Zoals de belastingbetaler bij de Libor-boete. Van de ruim €770 miljoen boete mocht Nederlandse belastingbetaler een fiks deel betalen. Het waren kosten en dus aftrekbaar!

Zo boert de Rabo. Bij strengere toezichtregels de klant laten betalen en bij eigen falen (Libor) de belastingbetaler.

Daardoor in de beeldvorming een echte boerenbank. Niet iets om trots op te zijn.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Wat een geleuter. Het is inderdaad heel populair om te roepen dat de bank het maar zelf moet betalen. Maar de bank, en zeker bij een cooperatieve bank, ben je zelf. Linksom of rechtsom, als RABO flinke boetes moet betalen, dan komt dat uiteindelijk toch bij het gewone volk terecht. Maar wat wel een puntje is om over na te denken is de vraag of de rente eindeloos zo laag blijft. De tijd dat je 10 procent rente op je spaarrekening kreeg zal nog direct niet terug komen, maar een paar procent erbij - en dan is de rente nog steeds heel laag - zou zo maar een keer kunnen. Dan gaan niet alleen boeren het benauwd krijgen.....

 • alco1

  De boete die de RABO moest betalen bij de Libor-fraude komt niet van de belasting betaler.
  Deze hoogte van de boete was gerelateerd naar de winsten die er door de bank waren gemaakt ten opzichte van de buitenlandse geld financiers.
  Dus die winst moest gewoon terug betaald worden.
  Hoogte van de rente wordt ook niet bepaald door de bank zelf, maar die wordt bepaald door de internationale geldverschaffing en in de olie staten was er altijd geld zat (libor rente). Binnenlands zaten onze banken al vele jaren aan hun limiet. (solvabiliteits afspraken)
  Nu komt er een pas op de plaats door verminderde olie inkomsten, vandaar dat RABO nu weer (eigen) geld moet zien te genereren.

 • Fermer

  Hoe toevallig, Rabo en boeren vergelijken. Ook de grote uitbreiding in de melkveehouderij van de afgelopen jaren is door de belastingbetaler betaald. Aftrekbare bouwkosten, hoofd in de wolken en geen rekening houdend met de hoog oplopende kostprijs. Nu de melkprijs in normale proporties verkeerd alvast overleg om via interventie of exportsteun deze melkprijs overeind te houden, ook belastinggeld dus.
  Maar misschien dat een ramp ergens ter wereld, overstromingen, droogte of muizen, ervoor zal zorgen dat het verwachte overaanbod van melk na 1 april 2015 niet ineens alle dromen zal verstoren.

 • alco1

  Ik denk dat emmerei zal gaan vissen zonder aas, want dat kost alleen maar geld!

 • pinkeltje

  Hoezo door de belastingbetaler betaalde uitbreiding? Omdat productiekosten ten koste gaan van de winst? Subsidies, okay, die betaalt de belastingbetaler maar kom niet aan met de onzin dat de afschrijving op investeringen ten laste komt van de belastingbetaler.

 • Fermer

  @pinkeltje, je mag de productiekosten aftrekken van de belasting, maar dan wel zelf als bedrijf genoeg geld overhouden om tegenvallers op te kunnen hoesten.

 • landboer

  Zullen we wel moeten mrij!

 • Fermer

  @alco, je kunt vissen zonder aas, met een stukje deeg, maar ook met een stukje kaviaar aan de haak.

 • Fermer

  @landboer, toch zag ik nu de eerste berichten over bedrijven met liquiditeitsproblemen al voorbij komen, waar de RFC niet thuis gaf en die waarschijnlijk de bank al gepasseerd waren. Zullen jullie dus wel moeten, maar......

 • T@deler

  Vergaderboer heeft de Rabobank gelogen?
  Rabobank heeft zelf bekendgemaakt:
  'Libor-schikkingsbedrag van 774 miljoen euro is niet fiscaal verrekend.'
  “........De bank heeft daar vrijwillig van afgezien. Het volledige bedrag komt dus ten laste van de Rabobank en niet van de belastingbetaler.”

  https://www.rabobank.com/nl/press/search/2014/20140227-annual-results.html

 • japke33

  Op de NMV vergadering van vrijdag, riep de man van de Rabobank dat ze de getroffen boeren (muizenramp) zouden helpen, en dat ze niet gingen verdienen aan deze omstandigheden. Dus geen hoge rente en makkelijk leningen verstrekken.
  Niet dat ik daar iets van geloof, maar wat je roept in zo'n zaal boeren, moet je ook nakomen toch?

 • info36

  Wat een visie's allemaal. Heb met die banken maar geen medelijden.
  Als wij zo te werk gingen werden we het land uitgejaagd of opgesloten.

 • Broer

  Slecht verhaal van vergaderboer. Hij moet eerst maar eens aannemelijk maken dat de Rabobank met het hoofd in de wolken loopt en dat de bank intern nog van alles kan besparen. Als dat wel het geval is dan met dat verhaal naar de plaatselijke bank, ledenvergadering, want zo werkt het nog wel steeds, ook bij deze cooperatie.
  Broer Roorda, oud-ledenraadslid Rabobank Heerenveen.

 • luiten 66

  Ik ben al meer dan 20 jaar weg bij de Rabobank, er werd me noch niet
  gevraagd naar de reden van vertrek. Ik voelde me daar een nummer in
  plaats van een klant. We zijn als rundveehouder bij een prima bank, die
  goed advies geeft,en terzake kundig en je wordt als klant gewaardeerd.

 • melkveehouder .

  @broer. Als jij me als oud- ledenraadslid kunt uitleggen waarom voor de grondleggers van de Rabobank (onze boerenleenbank) een hoger rentepercentage wordt gehanteerd dan voor de burger die een woning wil financieren, dan lees ik dat graag.

 • koestal

  Nederland heeft al 18 miljard weggegeven aan Griekenland ,die al jaren aan het potverteren was. Daarom moeten wij de broekriem aanhalen. Die Grieken betalen het echt niet terug,ze liggen liever in de zon ,dan dat ze aan het werk zijn !

 • koestal

  Directeuren en bestuursleden bij de Rabobank kunnen geld lenen tegen een laag percentage ,de rest betaalt het volle pond.

 • Mozes

  Onjuist @koestal, al het personeel in het bankwezen kon geld lenen tegen een gereduceerd rentetarief. Dat was een onderdeel van de CAO afspraak die gold voor alle banken. Deze regeling is inmiddels uit de CAO verwijderd en bestaat al enige tijd niet meer.
  Voor de coöperatiebestuurders van de Rabobank heeft deze regeling nooit bestaan.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.