Boerenblog

9486 x bekeken 33 reactieslaatste update:3 apr 2015

Ondernemer gezocht voor Oekraïens bedrijf

Gezocht: een Nederlandse ondernemer voor een bedrijf met 600 hectare in Oekraïne.

Ik kom net terug uit Oekraïne. Ik sprak daar met een pootgoedvermeerderaar. Hij is al jaren de importeur van Nederlands pootgoed en kent de aardappelsector perfect. Naast handel heeft hij ook 600 hectare grond, waarvan een deel gebruikt word voor de teelt van aardappelen. Hij wil eigenlijk het hele stuk gaan doen, maar daar zijn investeringen voor nodig. Deze man ken ik al een tijd, hij is een serieuze vent en een echte ondernemer.

Nu goedkoop investeren en straks oogsten
Hij wil graag met een Nederlandse partner samenwerken. Ik zei hem eerlijk: 'Ja dat is mooi, maar dit is nu niet echt de tijd om een Nederlandse ondernemer te interesseren voor een project in Oekraïne. Ik word al voor gek verklaard dat ik naar een land in oorlog ga, laat staan dat je daar investeert!' Zijn antwoord luidde: 'Maar daar staat tegenover dat het nu goedkoop kan. Bovendien ben ik bereid een groot deel van het eigendom op te geven. Nu is de kans het grootst en zijn de kosten het laagst. Je start in het dal met lage kosten en gaat straks oogsten als de piek er is.'
Overheid Oekraïne pakt bureaucratie aan

Dit heeft mij aan het denken gezet en ik heb toch besloten maar eens te gaan schrijven, want ja er is oorlog in het oosten, en ja de lokale valuta is ten opzichte van de euro flink gezakt. Maar het leven gaat door en mensen blijven eten en de internationale donoren staan klaar om financieel bij te springen. Ook is de Oekraïense overheid druk bezig de bureaucratie aan te pakken en zullen ze buitenlandse investeerders goed behandelen. Zeker nu kun je als midden en klein bedrijf rekenen op een goede behandeling. De grote jongens zitten nog stil en nu worden de kleintjes met alle mogelijkheden geholpen.

Kiev is rustig en absoluut veilig om nu naartoe te gaan. Deze week stonden we met bijna twintig Nederlandse bedrijven op de landbouwbeurs. De bezoekersaantallen vielen mee in positieve zin, ook waren er voldoende mensen met plannen. Het leven gaat door en mede door de vrijhandelsakkoord met de EU zit iedereen vol plannen en energie.
Nederlandse boeren en bedrijven actief in Oekraïense landbouw
Wat wellicht ook goed is om te weten is dat sectoren die hun huiswerk gemaakt hebben en nu exporteren veel geld verdienen. Kijk naar de vleeskuikensector, die draait nu ondanks alles als een trein. Daarin wordt volop geïnvesteerd en geld mee verdiend. De grote jongens exporteren en de kleinere bedrijven profiteren mee omdat de prijs lokaal op een goed niveau blijft.

Ook zijn er diverse Nederlandse boeren en bedrijven in de landbouwketen actief, zoals Adri van Hoof, Antoon en Myke Smits, Kees Huizinga, Theeuwes, Bontrup en Nuscience.

Bij voldoende belangstelling: trip naar Kiev
Eigenlijk heeft de pootgoedvermeerderaar gelijk: dit is het moment om in te stappen. Wie dit eens met eigen ogen wil zien, kan zich bij Difco International melden. Bij voldoende belangstelling organiseren we een trip, waarbij we enkele eerdergenoemde bedrijven bezoeken en ook de Nederlandse ambassade en het ministerie van landbouw in Kiev.

Foto

 • <p>De Nederlandse ambassadeur en de viceminister van landbouw in Oekraïne (vrouw rechts) zien toe op het ondertekenen van de overeenkomst met CRV, Difco International en distributeur VFK voor de verkoop van CRV-sperma in Oekraïne. Het is nu al te merken dat de Oekraïense overheid hard werkt aan het verminderen van de bureaucratie om zo het leven van hardwerkende ondernemers makkelijker te maken. Met name deze viceminister werkt hard aan het klaarstomen van Oekraïne voor samenwerking met Europa.</p>

  De Nederlandse ambassadeur en de viceminister van landbouw in Oekraïne (vrouw rechts) zien toe op het ondertekenen van de overeenkomst met CRV, Difco International en distributeur VFK voor de verkoop van CRV-sperma in Oekraïne. Het is nu al te merken dat de Oekraïense overheid hard werkt aan het verminderen van de bureaucratie om zo het leven van hardwerkende ondernemers makkelijker te maken. Met name deze viceminister werkt hard aan het klaarstomen van Oekraïne voor samenwerking met Europa.

Laatste reacties

 • ohzo

  Moet je even lezen hoe Mr Poroshenko met zijn eigen bedrijf en toeleveranciers omgaat. Als er dan ' martial law' wordt uitgeroepen dan ben je alles kwijt. In combinatie met een Ukrainer, dan weet je zeker dat het funny wordt.

 • Peerke1

  Gewoon alles of niets spelletje.

 • veldzicht

  Als oekraine echt gaat boeren zo als wij hier ,dan kunnen we hier wel inpakken.

 • ohzo

  @veldzicht: de toenmalige minister van landbouw in Ukraine heeft me toen gezegd: de toekomst van Ukraine ligt in de toekomst..

 • LUCTOR

  Wat is deze 600ha waard in € en welke zekerheid kan hij geven,bijv eigendommen in NL is er geen bank die een gokje wil wagen?

 • alco1

  Russische Roulette?

 • countyboy

  Het grootste gevaar in Ukraine is dat je als buitenlander geen eigen land kunt kopen. Ze prutsen al Meer dan 20 jaar daar mee aan. zolang dat niet kann hebben we daar niks verloren.

 • christof conings

  klopt je koopt hier geen landbouwgrond andere gronden kan wel maar wat er geschreven wordt dat je als buitenlander gesteund wordt vergeet het maar . Ja als je een goed dorpshoofd hebt die niet omkoopbaar is of tot een clan criminelen behoordt kan het . Administratie vereenvoudigen doen ze ook niet het wordt alleen maar erger en de mensen op overheidsplaatsen weten echt niet wat ze moeten doen . Simpele registratie van huurcontracten blijkt een nachtmerrie te zijn . Reeds enkele weken bezig en het wil maar niet lukken omdat het altijd anders moet en maar 5 contractjes per dag aanleveren anders lukt het niet . Nee nee het is niet zo rooskleurig als er hier wordt voorgesteld .

 • ed12345

  Christof uw reactie vind ik echt heel waardevol u schaamt u er niet voor om te vertellen dat het niet zo eenvoudig is
  Ik zit hier al Jaren in Canada en heb als graan boer altijd met bewondring naar de oekraiene gekeken
  U zou eens een paar blogs moeten schrijven wordt vast op prijs gesteld

 • ohzo

  De landmarkt in Ukraine wordt niet geopend, omdat 4 tot 5 mensen eerst alle waardevolle grond willen achterover drukken. Ze zijn daar geen buitenlanders bij nodig.
  Grote delen van Cherkasy region zijn al in beheer van een paar luitjes. Het oosten in handen van wat chinezen.
  Volgende is: de Ukrainse mentaliteit is dat degene die volgende dag 100€ meer biedt alles krijgt, contract maakt niet uit.

 • Jan-Zonderland

  @Alco, dat dacht ik ook toen ik het las: Russisch Roulette. Maar dan heb je nog altijd een kans van 5 op 6 dat het goed gaat maar een kans van 1 op 6 dat het goed fout gaat (Als je een .44 Magnum gebruikt hahaha)
  Maar goed, het lijkt erop dat Rene wat mooie verhaaldjes op de mouw gespeld heeft gekregen maar dat de realiteit vooralsnog een tikje anders blijkt te zijn blijkens Cristof zijn verhaal. Toen ik las: de regering wil de bureaucratie aanpakken, dacht ik: dat zou de eerste regering zijn die daar in slaagt.

 • gjcamps

  Er is weinig veranderd en dat gaat ook niet zo snel gebeuren. Geld is macht en dat geeft de gevestigde orde niet af, ze hebben onderling al ruzie tot schietens toe. Willen wij als naieve buitenlander denken dat je daar iets kunt bereiken. Je bent welkom voor de kennis en het kapitaal te leveren, de rest doen ze zelf. Grond kun je niet kopen of op naam krijgen, alleen pachtcontracten maar de meeste grotere bedrijven 2000-25000 Ha hebben een complete juridische afdeling om dit te managen.

 • agratax2

  Ik begrijp Rene wel, hij wil graag een extra brughoofd in de Oekraine. Ik weet dat eind 2014 een melkvee project van investeerders uit een oude Sovjetstaat nog steeds in de startblokken stond. Maar van echt investeren was nog geen sprake volgens mijn inlichtingen. Voor mij is het zoals wel vaker de vraag; 'Waarom doet dit Nederlandse handelshuis niet zelf mee in zo'n (voorgespiegelde) goudmijn'. Het hele verhaal zou anders zijn als de Nederlandse overhied het risico op zich zou nemen als een vorm van 'ontwikkelings fonds'. Is het Europa menens dat de Oekraine voor Euroap kiest, dan moeten we zorgen dat de ontwikkelingen in het Oekrainse gedeelte vele malen sneller gaat dan in het Russische protectoraat. Oekrainers zijn net mensen 'de liefde gaat door de maag en via de bankrekening'. Ik kan ze het niet kwalijk nemen.

 • gjcamps

  Agratax, eu heeft genoeg geleerd van Griekenland. De belasting betaler gaat toch weer een keer stemmen en dat is zeker niet voor een partij de je het beleg van de boterham haalt. Als het echte goudmijnen zijn hoeft de overheid toch geen risico dragend geld te investeren. Het beste en goedkoopste signaal aan de oekrainers is afschaffen van de visumplicht.

 • jornwijthmen

  is dit een advertentie of een blog

 • agratax2

  @gjcamps. Ik zie de investering / garantie van de overheid niet als risicodragend, maar als politieke investering. Willen we echt West Oekraine terug hebben onder westerse invloeden, zoals ze eeuwen zijn geweest, dan kan dit alleen maar door ze een >beter< leven te geven en niet door wat te gaan staan roeptoeteren over Democratie en zelfbestuur of corrupte leiders.Oekrainers zijn ook mensen waar de liefde door maag gaat en via de bankrekening. Het pro Russsiche deel moeten we eenvoudig afschrijven en ons concentreren op het over gebleven westerse deel. Het deel waar Stalin de pijn heeft toegebracht, waardoor Poetin deze mensen nu onder het hoofdstuk Nationaal Socialisten schuift, omdat deze mensen (nabestaanden van het gevecht tegen de socialisatie) in WO II heulden met Hitler Duitsland in de hoop de Communisten buiten de deur te houden. Helaas hier heeft d emeeting op Jalta een stokje voor gestoken, hier is Europa verdeeld in Oost (Rusland) en West (Amerika) en zijn de wapen leveranties aan Rusland bekrachtigd om de Russen de kans te geven zover mogelijk Euopa in te trekken.

 • agro1

  de brusselse eu-nezen moeten stoppen met in opdracht van the US of A te blijven ophitsen. die eu-hitspipos op Maidan staan me nog helder voor de geest. nieuwe macht doet in het kwadraat, wat ze de verdrevenen(beslist ook geen voorbeeldbraven) wellicht terecht verweten. als oekraiine weg wil van rusland; prima. als oost-oekraiine weg wil van oekraiine; net zo prima. wie kaatst moet de bal verwachten en gun een ander, wat je zelf ook hebt. trouwens EU-eintopf blijkt geen smakelijk gerecht te zijn.

 • Mozes

  @agro1, in het Westen is de macht niet in handen van één persoon die oppositieleden uit de weg ruimt. In Rusland wel.

 • Fermer

  @agratax2, de VS, EU en west-Oekraine zullen nooit de oostkant aan de Russen laten, want daar is het hem net om begonnen, zie op You-tube: Ukraine...It's a Heist!!! . Meer dan duizend miljard dollar aan grondstoffen, waarvan 90% aan de ....oostkant!
  @Mozes, is er in het westen een oppositie dan? Valt er nou nog werkelijk wat te kiezen dan? En ruimen de westerse regeringen misschien de binnenlandse tegenstanders (nog) niet uit, 'bevriende' buitenlandse staatshoofden die een andere koers inslaan zijn hun leven in ieder geval niet zeker , vooral wanneer westerse belangen (multinationals) op het spel staan.

 • marco-vdb

  Hey Rene, beetje kort door de bocht conclusies. Oekraine is net zo stabiel als een pot nitroglycerine. Het tuig wat nu de macht heeft zit er echt niet voor het volk, of voor 'westerse waarden' en zeker niet om een Nederlands boertje met een paar duizend hectaren pachtgrond te helpen. Het pluimvee stuk is in handen van een paar lui die in Kiev aan de macht zijn. Dat draait wel goed want ze houden de binnelandse graan en sojaprijzen mooi laag. Ook de (graan)export is in handen van een paar man. Die verdienen er goed aan met lage inkoopprijzen. Reken er maar op dat het de komende jaren blijft rommelen, want als mensen niks te vreten hebben gaan ze gekke dingen doen. Maydan versie 3 ligt op de loer. Wegblijven dus. Syrie is ook een mooi land.

 • marco-vdb

  Internationale donoren staan NIET in de rij en de kansen door het zgn vrijhandelsakkoord (wasse neus) zijn miniem. Oekrainse standaarden zijn niet conform Europese en in Frankrijk of Italie zit niemand te wachten op Oekraine aardappelen, nog op kip, eieren of varkensvlees. Verder wordt er weinig gemaakt wat in europa te verkopen is. Als de Eu meer landbouwproducten binnenlaat vannuit Oekraine staat o.a. Frankrijk op zijn kop, reken daar maar op.

 • marco-vdb

  @agratax2: West-Oekraine is NOOIT onder 'Europese' invloed geweest en is ook nooit een land geweest. Het is Russisch, Hongaars, Pools etc. grondgebied geweest door de eeuwen heen. Het is een ontwikkelings gebied met weinig perspectief. Elke euro die nu naar Oekraine gaat is verloren, De EU had nooit aan dit avontuur mogen beginnen en moet eens stoppen met het dansen naar de pijpen van de VS. De VS lacht zich de l uit de broek. De hele handel tussen Rusland en EU is naar de klote. Daar was project Oekraine uiteindelijk om te doen.

 • gjcamps

  Marco begrijpt het, een dom avontuur en is als enige winnaar op economisch gebied. Als je graag wil investeren in die regio, ga dan naar de Krim. Binnen een jaar volledig geïntegreerd in de Russische Federatie. Dat zal in west ukraine zeker nog 5-10 jaar duren.

 • agro1

  m06, 18, mooie polcor reactie, proficiat. in nl gebeurt ook ALLES met toestemming, of op aanwijzing van der Staat. zie Fortuyn, van Gogh en de constante bedreiging van Wilders. hier is het net zo verrot, maar er blijft veel onder de pet, ben niet zo bang van de russen, polen ofzo, meer van onze gewaardeerde muzelmannen.

 • christof conings

  Veel zinnige en veel onzinnige verhalen hier maar feit is dat West Oekraine wel rustig is maar het grote probleem is dat door de valuta schommelingen de handel bang is , dat de nationale bank wel euro`s binnen laat maar met moeite nog buiten laat , dat er willekeur is op gebied van belastingen etc . Voor die wat Putin op een troon zetten er zijn wel veel onschuldige jongens gestorven aan beide kanten voor zijn oorlog . Wie aan de macht is in Kiev is een keuze van het volk in Oekraine en als VS en EU dit georganiseerd hebben dmv een vreedzame opstand staat het Moskou ook vrij dit te proberen alleen de gemiddelde mens in UA weet dat de russische mentaliteit barst van de corruptie en vooral de jongere generatie die nu 20-30 jaar oud zijn hebben daar hun buik van vol .

 • joannes

  Ondernemer is een groot woord, Gokker is een beter woord. Zoals het nu loopt kan het nog alle kanten opvallen en eenmaal je geld geinvesteerd ben je gegijzeld in het productie rendement, je lokale wel of niet loyale partners en , misschien wel het belangrijkst de provinciale en nationale wetten die voor een deel waarschijnlijk nog geschreven worden. Het is naïf te veronderstellen dat dit ondernemen is.

 • christof conings

  Johannes wat is jouw definitie van ondernemen ? In de pas van de Rabobank lopen of andere tot ver na je pensioen en geluk hebben dat je een opvolger hebt die dit ook wil . Oekraine is inderdaad een gok op dit moment maar een ondernemer kan er wel bij varen of tegenslag hebben . Ik ben er nog niet uit wat het wordt maar het is in ieder geval een mooie ervaring die jij niet hebt . Je moet natuurlijk wel het nodige lef hebben om te durven en ik denk dat jij je daarachter verstopt , willen ja maar durven en kunnen is een ander .

 • gjcamps

  Christof, ben jij dan een ondernemer of een ervaringen verzamelaar? ( http://insolventies.rechtspraak.nl/pdf.ashx?ID=03.lim.12.207.F.V.03 )

 • christof conings

  gjcamps als je de ware toedracht niet kent moet je niet oordelen over mensen he .

 • gjcamps

  Christof, ik oordeel niet, ik stel alleen de vraag wat nu belangrijker is. Het vergaren van ervaring in Oekraine of echt daar ondernemen? Het eerste lijkt me heel realistisch, het tweede een stuk minder.

 • christof conings

  GJCamps als je nooit in Oekraine iets hebt ondernomen hoe kan je dan weten wat Oekraine is . Als je nooit verder dan je voordeur bent gegaan met je bedrijf wat is dan ondernemen , luisteren naar praatjes van Tig adviseurs en de bank , voor mij alleszins niet dat is een veredelde vorm van werken voor een baas , alleen als je in loondienst bent krijg je iedere maand je loon , als je deze veredelde vorm van loontrekkende uitoefend ben je zelfs daar niet zeker van .

 • joannes

  De Nederlanders die de goede ervaringen hebben in de Ukraine zijn diegene die in Nedeland of door de EU gegarandeerd uitbetaald werden. Die hebben geld gebracht en hebben daarmee alleen maar vrienden. Diegene die in de lokale markt hun weg moeten vinden zijn er moeilijk te vinden. Of ze hebben zulke grote bedragen te investeren dat ze op regeringsniveau hun contacten hebben voor speciale condities. Ondernemen doe je voor rendement. En niet rendement + vermogen wat jarenlang in de Ukraine gegijzeld is.

 • gjcamps

  @Cristof, dat klopt dan ga je dus meer voor het vergaren van ervaringen. Dat is heel goed, heb ik ook gedaan in oa. UA, RU, KZ,UZ,RO. Je zult er achter komen dat wat Joannes in zijn laatste comment schrijft geen onzin is.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.