Expertblog

4087 x bekeken 34 reacties

Natuurbeheer met gezond verstand

Twee weken geleden sprak ik in het Friese Scharnegoutum met een groep melkboeren. De boeren in dat gebied zijn zwaar getroffen door de muizenschade. Het is een triest verhaal, zeker omdat het kabinet de boeren financieel niet tegemoet wil komen.

De problemen in Friesland laten zien dat er iets mis is met het Nederlandse natuurbeleid. Zo is het volgens Gerbert Roerink van onderzoeksinstituut Alterra opmerkelijk dat er sinds 2000 in Nederland al twee grote muizenplagen zijn geweest. Tussen 1960 en de 2000 hebben zich namelijk helemaal geen grote uitbraken voorgedaan. Roerink wijst er dan ook op dat de twee grootste haarden van de huidige plaag in de buurt van Natura 2000-gebieden liggen, vlak bij de Friese meren. Dat kan geen toeval zijn.

De muizenplaag is nog maar het begin. Het natuurbeleid van het kabinet dreigt in de komende jaren voor nog meer problemen te gaan zorgen. Denk aan de nieuwe Natuurwet. Door de vele verplichtingen die Nederland stelt aan de beheerjacht, bovenop de Europese regels, wordt het werk van onze jagers verder bemoeilijkt. De biodiversiteit in ons Nederlandse cultuurlandschap, gevormd door landbouw en mensenhand, komt daarmee onder andere op het spel te staan. Ook neemt de kans op verspreiding van botulisme en salmonella toe: een directe bedreiging voor de gezondheid van mens en dier.

Dieren die grote schade aanrichten aan de land- en tuinbouwsector krijgen door het nieuwe natuurbeleid vrij spel. Ik heb het dan onder meer over de duizenden grauwe ganzen die al jaren onze graslanden kaal vreten. Daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen; twee weken geleden besloot de rechter in Zwolle namelijk nog dat in Overijssel in de winterperiode niet langer op ganzen mag worden geschoten.

Ook de komst van de wolf in Nederland kan voor grote problemen gaan zorgen. Hoewel de wolf door organisaties zoals Natuurmonumenten als vredelievend wordt neergezet, laten diezelfde organisaties het na te melden dat het dier enorme schade aan de landbouw veroorzaakt. De vrees bestaat dat door de komst van de wolf in Nederland jaarlijks vijfhonderd schapen zullen worden gedood. Door de beschermde status van de wolf, vastgelegd in Europese natuurwetgeving, mag het dier zelf in principe niet worden afgeschoten. Toch moet de aanwezigheid van de wolf drastisch worden beperkt zodra mensenlevens, vee en kwetsbare soorten bedreigd worden.

Afgelopen week ben ik benoemd tot Secretaris-Generaal van de Intergroep Jacht, Biodiversiteit en Platteland. Vanuit die positie zal ik mij de komende jaren inzetten voor wildbeheer door jagers en natuurbeheer met gezond verstand. Niet alleen om schade aan natuur en landbouw te bestrijden, maar ook om de soortenrijkdom en de stand van kwetsbare diersoorten te bevorderen.

Laatste reacties

 • alco1

  Gelukkig zijn er in de hogere functies nog mensen die de realiteit onder ogen zien.

 • veldzicht

  Alco,Alleen jammer dat het er zo weinig zijn,voor natuurorganisatisch is het
  nog te begrijpen maar dat ook politieke partijen zowel links als rechts,
  op een paar na, is het alleen natuur nog eens natuur en na een hele tijd niks zijn er nog een paar boeren(die zo snel mogelijk gedecimeerd moeten worden) met landbouw win je geen stemmen meer.

 • alco1

  Laten we hopen dat door zulke uitspraken ons LTO ook eens een keer wat durft te zeggen, want als het op koppen tellen aankomt verliest de landbouw het altijd.

 • Hans Sudfryslan

  LTO loopt aan de leiband van de overheid en zal voor de boeren niets en ook helemaal niets voor de boeren kunnen betekenen .

 • Fermer

  Het natuurbeleid is al decennia lang een voortgaande route, veelal kamerbreed door alle partijen ondersteund. Aardgasgeld genoeg om de tuin uit te breiden, aan te leggen en te onderhouden.
  Nu iemand, die er met haar partij 12 of misschien wel 16 jaar aan heeft meegewerkt dit te laten ontstaan, het voordeel van de twijfel gunnen of zelfs aannemen dat ze het eigen- en haar partij beleid zal afvallen, hoe uitzichtsloos is dan voor menigeen de situatie?

 • veldzicht

  emmerei,Alleen het CDA en SGP en in mindere mate VVD zijn
  de enigste partijen die niet blindelings alles na lopen te papegaaien wat natuur en milieu betreft,als ik zie wat de dieren eten valt het allemaal wel mee, meest kuilgras ,snijmaïs en bij producten uit de voedingsmiddelen sector wat omgezet wordt in hoogwaardige voeding voor de mens en kostbare mest,
  mest voor de milieubeweging een gruwel maar zonder mest en kunstmest(ook helemaal fout ) groeit er niks. en toch zijn er 7 miljard mensen op dit wereld bolletje die graag 3 x per dag eten.

 • gerjan slingenbergh

  Hoe zat dat ook alweer met de schadevergoeding uit Brussel
  voor de Friese boeren met muizenschade, Annie?

 • trijnie

  Wat praat die man een geweldige onzin. Onbegrijpelijk.
  Alzo is er eerder een rapport van Alterra uitgekomen waar juist de moderne intensieve landbouw de oorzaak in de schoenen, klompen, geschoven krijgt, en dan begint hij ook nog over de wolf.
  We mochten willen dat de wolf hier rondliep want dan zouden de ganzen snel gedecimineerd worden en ook de muizenplaag zou waarschijnlijk enigszins ingeperkt worden door dit dier.
  Ik vraag mij bij dit soort domme praatjes altijd af wat hier nu toch achter zit.

 • trijnie

  En 'onze' Annie breit er nog een stukske bij aan.
  Maar ja ze zit er tenslotte voor een bepaalde bevolkingsgroep ,
  Maar we zullen hopen dat mensen hun brein gebruiken en de dingen willen zien zoals ze echt zijn.

 • gerjan slingenbergh

  @trijnie Annie is een vrouwmens en doet deze stomme uitspraken om stemmen voor het CDA te winnen.

 • Mozes

  @trijnie, geloof je echt dat wolven muizen vangen?
  En als de wolf een gans wil vangen moet hij ze onzichtbaar besluipen. Het is mij tenminste niet bekent dat een wolf een vliegende gans kan vangen. De wolf is echter een achtervolgingsjager en geen sluipjager zoals een kat. Je kunt dus lang wachten voordat een wolf een gans vangt.

 • trijnie

  Mozes, ik bedoelde één van die ganzen die op jouw grasland aan het grazen was.

 • trijnie

  Ja Gerjan, de partijen doen weer behoorlijk hun best. Maar mevrouw Annie krijgt mijn stem in ieder geval niet. Wie wel??????

 • Lie

  Misschien moeten coyote's geintroduceerd worden, die houden wel van muizen.

 • leo,s vriend

  trijnie, denk je echt serieus dat de wolf een substantiële invloed kan hebben op de ganzenstand?

 • trijnie

  Leo's vriend ik denk een klein beetje omdat er nooit veel wolven in ons overvolle landje zullen komen.
  Ik heb wat dat betrefd meer geloof in vossen. Ik heb de Nieuwe Wildernis gezien en daar pakte één vos de ene na de andere gans.
  Ook op een film van VroegeVogels waar gefilmd werd in en buiten een vossenhol stond haast alleen gans op het menu.

 • J@gertje

  Trijnie zou er goed aan doen zich te verdiepen in het leven van de wolf in bijv. Zweden en Frankrijk. En daarbij niet ingaan op emotionele praatjes van de natuur clubjes maar op in de praktijk gedane onderzoeken uitkomsten.

 • veldzicht

  Trijnie,ik had je altijd aardig hoog zitten maar begin nu toch zo mijn bedenkingen te krijgen.

 • Ishtar

  Wat een mooie laatste zin in het artikel ==> om de soortenrijkdom en de stand van kwetsbare diersoorten te bevorderen.

  Is de CDA en artikelschrijfster voor of tegen gaswinning op/bij Terschelling, immers beschermd natuurgebied en erfgoed?
  Dat is een belangrijke vraag voor alle boeren om dit hele artikel op waarde te schatten!!!!
  Wat gaat de rentmeesterpartij in het EP doen met dit vraagstuk?

  'Waar komt plan gasboring Terschelling ineens vandaan?'
  http://nos.nl/artikel/2021181-waar-komt-plan-gasboring-terschelling-ineens-vandaan.html

 • Mels

  Nederlands gasgeld bijna op dus prikken naar nieuwe bron. Kan men nog meer neptuur aanleggen en onderhouden. Mooi. Ik ga nog ff een paar coyoties en een wolf schieten die achter het vleesvee an zitten.....

 • gjh

  Trijnie dit bedoel ik nou je begrijp er helemaal niets van. Als je het niet weet schrijf dan niets op dan kom je niet dom en belachlijk over.

 • ed12345

  Trijnie we hebben ze hier allebei de wolf en ganzen in voorjaar en najaar in overvloed ,maar de wolf pakt GEEEEN gans daar zijn ze beiden te slim voor
  dus nou alsjeblieft die groene verhalen in de toekomst met een korreltje zout nemen

 • trijnie

  Sorry mensen, het had me nog zo leuk geleken voor de ganzenhaters onder jullie, maar ed12345 als ervaringsdeskundige moet ik wel geloven.

  Toch nog: Ook geen jonge ganzen die nog niet vliegvlug zijn??

 • leo,s vriend

  trijnie, ok de OVP,daar wordt NIET gejaagd, het zit er redelijk vol vossen(volgens sbb 50 paartjes) dus het effect op de ganzenstand zou daar merkbaar moeten zijn.Mee eens?

  Wat is de praktijk? de OVP is de kraamkamer van de ganzen in NL, het aantal explodeert daar.

 • trijnie

  Sorry mensen, het had me nog zo leuk geleken voor de ganzenhaters onder jullie, maar ed12345 als ervaringsdeskundige moet ik wel geloven.

  Toch nog: Ook geen jonge ganzen die nog niet vliegvlug zijn??

 • trijnie

  In de OVP is nauwelijks wat te vreten voor ganzen. De beheerders zijn er nu al achter dat ze er te veel grote grazers in hebben gebracht. Het is daar een puinhoop geworden, van een mooi gebied is het een spookachtig landschap geworden.

 • J@gertje

  Juist Trijnie, als je de 'natuur' hier in Nederland eerst kunstmatig in stand brengt en het daarna op zijn beloop laat, wordt het een puinhoop. De OVP is daar een heel goed voorbeeld van. Die zgn. ganzen haters van jou zijn het het gevolg van het gevoerde beleid. Ik ben als jager trouwens echt geen ganzen hater maar een natuurbeheerder in hart en nieren. Maar als er van een bepaalde wildsoorten te veel zijn moet je ingrijpen. En van die wolf die jij hier graag zou willen krijg je vroeg of laat spijt. Maar dan is het te laat.

 • PetervanKempen

  @ Trijnie natuurlijk pakt een vos vooral als er h kkuikens zijn door slim te opereren wel een paar kuikens . Maar je op je moeuw laten spelden dat daardoor ganzen beperkt kunnen worden, dat is echt niet zo hoor! Als dat zo was waren er geen explosies van ganzen uit ? Juist de natuur gebieden waar vossen welig tieren. En als je maar ven gaat googlen op wolven predatie dan lees je dat in alle oosteuropeese landen en spanje en waar de wolven ook zijn komen opzetten zij vooral landbouwhuisdieren pakken, meest schapen. Dan komt de zogenaamde 'waarheid'van staatsbosbeheer employees dat wolven bij voorkeur ree eten wel in een ander daglicht te staan, denk ik. Mevrouw Pierik is fel voor de boeren stand en het familiebedrijf, en roept dat voor een omgeving en natuur die daar wat ruimte voor geeft, een evenwicht in wild en dieren binnen die natuurgebieden, zoals ganzen wel dienstig is. Wat is daar verkeerd aan, om dat te zeggen? dat moet je me eens uitleggen trijnie! Ik stem op de CDA omdat de rest elkaar napraat, de linkse keizer van laat maar waaien met beheer, heeft echt geen kleren aan!

 • leo,s vriend

  trijnie, de officiële lezing van SBB is juist net andersom, door de enorme aantallen ganzen blijft er geen gras over voor de grote grazers........

 • Renatek

  Misschien moet mevrouw zich toch eens gaan inlezen voor ze zomaar dingen gaat roepen. 500 schapen? Hoe komt ze aan die cijfers? En muizenplagen? Lees eerst dit rapport eens: http://www.zoogdiervereniging.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/Winkel/pdf%20download/2008.16%20Veldmuizen%20Early%20Warning_0.pdf

 • PetervanKempen

  Dat van die schapen , dat is gewoon zo hoor. Ik weet dat het niet in de natuurkraam te pas komt maar de tijd dat die fracties hun eigen waarheid mogen fabriceren, die hebben we wel gehad.
  Googlen op Wolf rissen Schafe . Je moet wel duits machtig zijn, of het WILLEN beghrijpen wat er staat. vaak is het niet WILLEN , daar is geen remedie voor.

 • Broes

  Domme gans benoemd tot Secretaris-Generaal van de Intergroep Jacht, Biodiversiteit en Platteland. Dankzij de vele voorkeurstemmen door vermeend eigen belang krijgen we nu pas echt wildschade. Niet meer alleen in Twente maar in heel Europa.

 • koestal

  wat te doen tegen de vernatting van natuurgebieden met de toename van muggen en teken ??

 • koestal

  Op Schiphol haten ze de ganzen

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.