AlgemeenOpinie

Kunstmest en terroristen

Boer, pas op je kunstmest want terroristen azen erop. Met die boodschap heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) de landbouw wakker geschud. Boeren, ondernemers, doen het liefst net of politiek niet bestaat. Laat ons ons werk doen en val ons niet lastig.

Maar de chaos op het wereldtoneel van nu laat ook het boerenerf niet ongemoeid. Kunstmest is meer dan groeibevorderaar voor planten, het kan ook dienen als grondstof voor bommen. En dus moet degene die het spul gebruikt en in bezit heeft, er goed op passen.

Niet alleen de internationale jihad heeft zo gevolgen tot op het boerenerf. Dat geldt ook voor de grensoverschrijdende drugsmaffia. Die maakt brutaal gebruik van het relatief rustige platteland, waar nog plekken zijn waar je ongezien je gang kunt gaan. Niemand weet hoeveel illegale laboratoria en kwekerijen er zijn.

Een individu kan niet heel veel doen tegen deze gevaren. Terecht is er ook niet voor gekozen om agrariërs op te zadelen met allerlei extra verplichte veiligheidsmaatregelen. Maar als iedereen een beetje oplet, is er allicht ietsjes minder kans op calamiteiten. Dit is wel duidelijk: terugtrekken op het eigen erf en doen of de buitenwereld niet bestaat, is geen optie.

Beheer
WP Admin