AlgemeenOpinie

Echt wel wat te mauwen

Daar ligt hij weer. Onze luie dikke boerderijkater doet nog net moeite één oog te openen als ik de stal in kom om de kalfjes te voeren.

Dat was in vorige winters wel anders. Dan stond hij samen met zijn moeder miauwend om mijn benen te draaien en moest ik uitkijken dat ik niet over hem struikelde als ik met de volle emmers met melk liep. Maar mijnheer heeft op het moment een luizenleven, of beter gezegd; een muizenleven. Toen ik een paar weken geleden wat weggewaaid kuilplastic onder de heining vandaan wilde halen, viel me op dat ook hier, in het Utrechts landschap, de muizen goed huishouden. Hoewel de grasmat nog wel groen is, zit er om de paar decimeter een gat in de grond. De hele winter stikt het hier al van de buizerds, sperwers, ooievaars, reigers, meeuwen en kraaien. Zij hebben hun snavels meer dan vol aan die kleine snelle rakkers.

Zelf zie ik de bruine gravertjes zelden, behalve slap hangend uit een vogelbek. En het is duidelijk dat onze katten ook hun best doen. Maar het zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Dan komt een bevriende buurman die professioneel aan ongediertebestrijding doet op de koffie. Hij vertelt enthousiast over proeven die hij doet in zijn achtertuin van een paar hectares. Als het echt zo werkt als hij beschrijft, zou hij wel eens de oplossing kunnen hebben voor al die boeren in Friesland. Zijn methode is ook nog eens dier- en milieuvriendelijk. Want het gebruiken van gif is niet alleen ontoereikend, het is ook muisonvriendelijk en brengt schade aan het milieu. Maar zijn plannen klinken heel indrukwekkend en de eerste veldproeven zijn geslaagd.

Nu maar hopen dat hij snel aan de slag kan om de plaag te bestrijden. Je hebt als boer altijd te maken met de elementen. Zon, regen en storm kunnen we aardig trotseren in dit kikkerlandje, maar deze muizenplaag is iets waar de boeren nooit echt rekening mee hebben kunnen houden. En het vernietigt wel hun grasland. Land dat de boeren harder dan ooit nodig hebben om efficiënt te kunnen gebruiken. Het mooiste zou zijn de muizen met hun natuurlijke vijanden te bestrijden, maar als ik zo naar onze eigen dikke luie muizenvreter kijk, kan hij het klusje ook niet klaren. Hier is echt een ander soort hulp nodig!

Beheer
WP Admin