AlgemeenOpinie

Boer bloedt voor redding Vion

Vion draaide in 2014 een verlies van zo’n €70 miljoen, meldt het Financieel Dagblad (FD). Een fikse verbetering ten opzichte van 2013, toen het verlies nog het dubbele bedroeg. Maar ja, het eigen vermogen krimpt weer fiks. Eind 2013 was het nog €401 miljoen, daarvan verdampt alweer bijna een vijfde.

Hoogste tijd voor actie dus. Die is meermaals beloofd door de recent vertrokken CEO Michiel Herkemij. Uit de FD-stukken blijkt dat hij zich voornamelijk focuste op afstoten van activiteiten om de resterende activiteiten renderend te maken. Daarvoor liggen nu diverse scenario’s bij de Raad van Commissarissen (RvC) op tafel: verkoop van convenience in Duitsland, verkoop van alle Duitse activiteiten en verkoop van de hele varkens- of rundveetak. De eerste valt af, want dat levert te weinig op om zelfstandig verder te kunnen gaan. De andere opties bieden alle perspectief. Verkoop van heel Vion aan Chinezen of durfinvesteerders is wel benoemd, maar niet verder onderzocht wegens het belang van Vion voor de Nederlandse veehouderij. Overigens rekenden externe adviseurs €8 tot €14 miljoen om die scenario’s door te rekenen.

Naar verluidt, de bron van FD moet gezien de gedetailleerde cijfers wel een (ex-)bestuurder van Vion zijn, beslist de RvC binnenkort over een nieuwe koers. Die heeft haar oren echter meer hangen naar iets anders dan verkoop van onderdelen. Ze wil Vion reorganiseren vanuit het betere rendement dat het nu realiseert. Dat betere rendement komt deels door kostenbesparing en deels doordat de varkens die Vion Food inkoopt, goedkoper zijn geworden.

Voor de varkenshouder is dat laatste een slecht signaal. Want hiermee gokken de RvC en de directie op het voortbestaan van lage inkoopprijzen. Daarmee bloedden de leveranciers in 2014 voor de redding van Vion en blijven zij dat de komende jaren ook doen.

Beheer
WP Admin