Commentaar

2364 x bekeken

Wisseling van de wacht 
in AgriTop 50

De jaarlijkse ranking van invloedrijkste figuren in de agrosector vertoont opvallende verschuivingen én een hoogste binnenkomer op nummer 1.

Grote kopstukken verdwijnen in 2015 uit de AgriTop 50 van meest invloedrijke mensen in de agrosector. De opvolgers moeten het veelal nog waarmaken. Het is sowieso zoeken naar sterke leiders, naar persoonlijkheden die hun achterban meenemen.

Nieuwkomer op hoogste positie

FrieslandCampina-topman Roelof Joosten voert de lijst dit jaar aan en is tegelijk hoogste nieuwkomer. Joosten neemt halverwege het jaar het roer van Cees ’t Hart over. Hij is geen onbekende binnen het concern, en al jaren mede verantwoordelijk voor de mooie resultaten. Hij profileert zich meteen als hoeder van het ledenbelang.

Ruud Huirne stijgt

Terwijl Rabobank een mega-reorganisatie doorvoert, stijgt directeur Food & Agri Ruud Huirne twee plekken. ’s Lands grootste financier in de sector wil nog meer focussen op de agrosector en neemt ook eindelijk een regierol op zich.

Dijksma druk stempel op 2015

Sharon Dijksma zakt van de eerste naar de zesde plek. Zij valt weg uit de top als partijgenoot Martijn van Dam haar post op Economische Zaken overneemt. Toch drukte zij een stempel op 2015. Het had krachtiger gekund als zij in het mestbeleid knopen had doorgehakt. Opvallend is ‘koning-koopman’ Willem Alexander op plek 10, dankzij het grote aantal handelsmissies.

Ruud Huirne (1962) is directeur Food & Agri Rabobank Nederland. Foto: Jan Willem Schouten
Ruud Huirne (1962) is directeur Food & Agri Rabobank Nederland. Foto: Jan Willem Schouten

Veel nieuwkomers

Onder de vijftig invloedrijkste personen in 2015 zijn vijftien nieuwkomers. Dat is veel. Is het toeval, of wisselen functies tegenwoordig sneller? Verschil van inzicht, tegenvallende resultaten of botsende karakters; de afrekencultuur doet zijn intrede. Opmerkelijk is de povere aanwezigheid van agrarische belangenbehartigers. De invloed van protestclubs stijgt. Dit gaat ook op voor vegaslager Jaap Korteweg. Zijn partner Marianne Thieme (PvdD) en Sjoerd van de Wouw (Wakker Dier) verdwijnen uit de lijst.

Beschamend weinig vrouwen

Opvallend is de povere vertegenwoordiging van vrouwen; slechts zes, allen actief in politiek of bestuur. Dit is beschamend. Ingrid Jansen timmert aan de weg, maar mist nog slagkracht.

VanDrie populair

Kalfsvleesconcern VanDrie verzamelde meer stemmen in de publiekspeiling van Boerderij.nl dan het ministerie van Economische Zaken. Dat is de opvallendste conclusie. Sharon Dijksma verzamelde namens dat ministerie de meeste stemmen. VanDrie opereert in een relatief kleine branche, maar heeft daarin veel macht. Bovendien weet het concern onder aanvoering van Henny Swinkels ook de achterban aan te spreken als het op stemmen aan komt. Dat heeft de publiekspeiling van Boerderij.nl in het verleden al aangetoond.

De AgriTop 50 2015 staat in het teken van wisseling van de wacht. Aan de top, en zeker in het grote middensegment. De grote vraag is: wie staat in 2016 op?

Top drie


FrieslandCampina

De nieuwe hoogste baas van FrieslandCampina heeft een bedrijf onder zich dat tegen een stootje kan en actief is op vele fronten, maar Joosten moet het hoofd bieden aan andere uitdagingen dan voorganger ’t Hart. Qua babyvoeding zit FrieslandCampina nog steeds prima. De afzet in en inkomsten uit de Chinese markt mogen er wezen. Deels met dank aan Fonterra, waar oud-collega Theo Spierings aan het roer staat. 

Rabobank

Ruud Huirne is een polderkoning pur sang, maar zag in 2015 noodzaak flink met de scepter te zwaaien. Rabobank stelt de koers bij. Waar de bank eerder geen sectorregisseur wilde zijn, pakt ze steeds meer de handschoen op. Rabobank gebruikt haar enorme marktaandeel (85 procent) op de agrarische kredietmarkt om de sector een richting op te duwen. In de glastuinbouw kiest Rabobank voor actieve herstructurering.

LTO Nederland

Albert Jan Maat werd in 2015 herkozen als voorzitter van LTO Nederland, die namens ZLTO, LTO Noord en LLTB de Nederlandse en Brusselse politiek bewerkt. Maat mag geen echte boerenbaas zijn, zoals ZLTO’er Hans Huijbers, maar blijkt een uitstekende lobbyist. Maat toog in september naar Brussel om in de kantlijn van een EU-landbouwraad te demonstreren voor meer steun voor de melkvee- en varkenshouderij.

Bekijk de complete AgriTop 50 en lees meer over de lijst in de januari-editie van Boerderij Ambitie (nummer 1).

Of registreer je om te kunnen reageren.