AlgemeenOpinie

PvdA zet opnieuw op verbod kiloknaller in

‘Nieuwe ronde, nieuwe kansen’, dat moet de PvdA-fractie in de Tweede Kamer hebben gedacht bij het pleidooi voor een verbod op verkoop van vlees onder de kostprijs.

De partij probeerde het eerder al, ook bij staatssecretaris Sharon Dijksma, en kreeg nul op het rekest. Nu leidt PvdA’er Martijn van Dam de post landbouw op het ministerie van Economische Zaken. Hij verdedigt donderdag de landbouwbegroting in de Kamer. De kans is bijzonder groot dat zijn antwoord niet veel anders zal zijn.

Acties horen er soms bij

De markt bepaalt de prijs. Zo simpel is het. Supermarkten moeten hun eigen prijs kunnen vaststellen. En ja, daar horen acties soms bij. Het is precies de reactie van brancheorganisatie CBL. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil prijsafspraken niet tolereren. Het is aan de boeren om meerwaarde te creëren of in de keten een marge af te dwingen.

Nationale regels zorgen voor ongelijk speelveld

De kansloze PvdA-missie ten spijt is de roep om een eerlijke prijs gerechtvaardigd. Nederlandse boeren concurreren op de wereldmarkt. Driekwart van het vlees vindt afzet over de grens. Nationale regels zorgen voor een ongelijk speelveld. Van Dam zou daar naar kunnen kijken.

De vraag is overigens of het politica Sjoera Dikkers om de eerlijke prijs, of om de megastallen gaat. In haar pleidooi voert zij aan dat het vlees uit de bio-industrie antibiotica bevat. De schade van dergelijke onjuiste uitlatingen kan wel eens groter zijn dan het pleidooi dat zij doet.

Beheer
WP Admin